Economie

„Kabinet moet oppassen voor stijgende inflatie"

DEN HAAG (ANP) – In de huidige onzekere economische situatie moet het kabinet oppassen met koopkrachtmaatregelen die de inflatie kunnen opdrijven. De regering moet vooral doorgaan met maatregelen die de structuur van de economie versterken en meer mensen aan het werk helpen, zoals in het regeerakkoord is afgesproken.

15 February 2008 13:51Gewijzigd op 14 November 2020 05:32

Die boodschap klonk vrijdag tijdens een debat in de Sociaal–Economische Raad (SER) van kroonleden van De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau met werkgeversvoorman Loek Hermans van MKB–Nederland en vakbondsvoorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten.„We moeten niet te paniekerig worden. Dat doen we in ons cao–beleid ook niet", aldus Van der Kolk, wijzend op de volgens hem stabiele looneisen van vakbonden.

DNB–directeur Henk Brouwer stelde in zijn introductiespeech als nieuw kroonlid van de SER dat de economie nu nog profiteert van een overloopeffect van de hogere groei in 2007. Maar dat effect duurt volgens hem niet eeuwig en „het feestje zou in 2009 best eens over kunnen zijn" gezien de hogere inflatie die wordt verwacht.

Volgens hem is het zaak om de overschotten die nu ontstaan, te gebruiken voor moeilijkere tijden. Hij waarschuwde voor „procyclische" investeringen om de economie te stimuleren, zoals lastenverlichtingen en andere maatregelen om mensen in hun reëel besteedbaar inkomen te compenseren. Volgens hem is het beter om mensen meer aan het werk te helpen.

Maar werkgeversvoorman Hermans stelde net als eerder deze week dat door de toenemende onzekerheid over de economie middelgrote en kleine ondernemers al bezig zijn met arbeidsbesparende maatregelen. Hierdoor komen volgens hem de kabinetsplannen in gevaar om tot in 2011 200.000 extra mensen aan de slag te krijgen.

Over het overloopeffect van de hoge economische groei eind 2007 naar dit jaar, zei de MKB–voorzitter „dat een airbag maar één keer afgaat en daarna – in 2009 – heb je er niks meer aan". Volgens hem hebben binnenlandse bestedingen en export nu al te lijden onder de wereldwijde onzekerheid over de economie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer