Marechaussee onderzoekt beveiliging Schiphol
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer heeft woensdag verontrust gereageerd op de aankondiging van een SBS–reportage waarin wordt geconcludeerd dat de beveiliging van Schiphol lek is. Een Kamermeerderheid wil snel opheldering van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.
De Koninklijke Marechaussee stelt naar aanleiding van de onthulling van het programma een diepgaand onderzoek in naar de beveiliging van de luchthaven. Dat gebeurt op verzoek van minister Hirsch Ballin van Justitie.In het programma Undercover in Nederland zal journalist Alberto Stegeman zondagavond laten zien hoe hij een nepbom langs de beveiliging van Schiphol wist te smokkelen. De journalist slaagde hierin door vermomd als platformmedewerker op pad te gaan met de toegangspas van iemand anders. Het is volgens hem kinderlijk eenvoudig om via de personeelsingang een nepbom aan boord van een vliegtuig te krijgen en grote partijen drugs langs de douane te smokkelen.
Een woordvoerder van de luchthaven wilde woensdagochtend niet reageren op dit specifieke voorval. Wel zei hij dat Schiphol voldoet aan Europese regels en daarop geregeld wordt gecontroleerd.
GroenLinks in de Tweede Kamer wil een spoeddebat over de beveiliging van Schiphol. „Er wordt voortdurend gesproken over mogelijke aanslagen. Alle maatregelen die genomen kunnen worden, moeten worden genomen om dit soort dingen te voorkomen", zei Kamerlid Azough. Haar fractie kan rekenen op voldoende steun voor een snel debat met de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken).
De VVD vindt het buitengewoon verontrustend dat een journalist met een nepbom aan boord van een vliegtuig kan komen. Kamerlid Teeven vreest dat er ondanks de maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen, nog steeds sprake is van een ’ beveiligingslek’.
Dat lek moet worden gedicht door de strenge veiligheidsregels die gelden voor passagiers op Schiphol ook op te leggen aan personeel dat op de luchthaven werkt. Dat constateert SP’er Jan de Wit „Het is heel ernstig dat de achterdeur bij wijze van spreken gewoon open staat. Wat ons betreft moeten de veiligheidsregels worden aangescherpt. Bij uitstek voor Schiphol geldt natuurlijk dat de risico’s gigantisch zijn".
Het CDA heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan minister Hirsch Ballin. De regeringspartij wil weten in hoeverre de beveiliging op de luchthaven waterdicht is.