Subsidie voor stroom zonnepaneel
DEN HAAG - Mensen die een zonnepaneel aanbrengen en daarmee stroom leveren aan het elektriciteitsnet krijgen daarvoor een subsidie van 33 cent per kilowattuur.
Dit staat in de nieuwe regeling voor het opwekken van groene stroom, die minister Van der Hoeven (Economische Zaken) donderdag bekendmaakte.In 2006 werd een regeling voor groene stroom stopgezet, omdat de kosten uit de hand liepen. De nieuwe regeling kent, in tegenstelling tot de oude, een plafond.
Het Rijk vergoedt het onrendabele deel van een investering in een installatie door een subsidiebedrag per kilowattuur geleverde stroom. Dat bedrag is voor zonnepanelen veel hoger dan bij andere vormen van opwekking van energie. De regeling geldt ook voor windenergie, vergisting van biomassa en voor groen gas, of wel gas uit biomassa dat geschikt is voor het aardgasnet.
In de oude regeling was de hoogste vergoeding weggelegd voor windmolens op zee, 9 cent per kilowattuur. Wind op zee is nog niet opgenomen in de nieuwe regeling, omdat er nog geen vergunning is afgegeven voor nieuwe parken. Ook een regeling voor het energiezuinig opwekken van stroom door wamtekrachtkoppeling komt later.
Van der Hoeven kondigde woensdag aan dat de toezichthouder op de energiebedrijven, DTe, zich zal buigen over de voorschotten die consumenten moeten betalen bij hun maandrekeningen.
Aanleiding was de kritiek van VVD-Tweede Kamerlid Zijlstra dat de energiebedrijven vaak te hoge voorschotten in rekening brengen. Hij stelde voor om energiebedrijven daarover bij de eindafrekening gederfde rente te laten vergoeden.
CDA-Tweede Kamerlid Hessels wees erop dat de keerzijde van de medaille dan wel is dat klanten die achteraf moeten bijbetalen, rente in rekening wordt gebracht. Volgens zijn PvdA-collega Samsom zou dat bedrijven ertoe kunnen „prikkelen” de rekening vooraf juist te laag vast te stellen. Dat zou mensen met een laag inkomen voor onverwachte problemen plaatsen.
Van der Hoeven wil dat de DTe ook dit betrekt in een advies. Zij wil dat verwerken in een nieuw wetsvoorstel, dat later dit jaar wordt ingediend.
Overigens denkt de CDA-bewindsvrouw dat de introductie van de „slimme meter” een einde zal maken aan dit soort discussies. Dit jaar wordt een begin gemaakt met de plaatsing en over zes jaar moet elk huishouden er een hebben. Bij een slimme meter kan het elektriciteitsbedrijf op elk moment op afstand de meter aflezen en kan de rekening dus sneller afgestemd worden op het feitelijke verbruik.