Buitenland

Gratis condoom in strijd tegen tienermoeders

LONDEN - De Britse regering redt het niet om het aantal tienerzwangerschappen te halveren. Het jongste voorstel is daarom jongeren gratis condooms te verstrekken.

30 January 2008 12:09Gewijzigd op 14 November 2020 05:30Leestijd 3 minuten
De Britse regering redt het niet om het aantal tienerzwangerschappen te halveren. Het jongste voorstel is daarom jongeren gratis condooms te verstrekken. Foto ANP
De Britse regering redt het niet om het aantal tienerzwangerschappen te halveren. Het jongste voorstel is daarom jongeren gratis condooms te verstrekken. Foto ANP

Chris Bryant, parlementslid voor de Labourpartij, verwees dinsdag tijdens een debat in Westminster naar het Nederlandse beleid. De combinatie van openheid over seksualiteit en toegankelijkheid van voorbehoedsmiddelen zou het aantal zwangerschappen bij tienermeisjes laag houden.Tienerzwangerschappen komen in Groot-Brittannië vijf keer zo veel voor als in Nederland. De Britten zijn tweede op de wereldranglijst, vlak onder de VS.

Bryant schreef een rapport over de situatie in zijn kiesdistrict in Wales. Hij zag dat de gebieden met de hoogste aantallen tienerzwangerschappen overeenkomen met de armoederegio’s. En gezinnen van alleenstaande tienermoeders houden de armoede juist in stand.

Belangrijker is volgens de politicus dat er „voor jongeren weinig informatie over seks en relaties is.” Verder draagt alcoholgebruik bij aan het probleem. Ten slotte komt het volgens Bryant in toenemende mate voor dat meisjes doelbewust zwanger worden, „zonder dat het ze uitmaakt wie de vader is.”

Een van zijn aanbevelingen is condooms en andere contraceptiva gratis te verstrekken op plaatsen waar jongeren bij elkaar komen. Een ander voorstel is dat elk gezin een boekje krijgt dat ouders helpt ruim voor de puberteit het gesprek over seksualiteit te voeren.

In de Britse media werd dinsdag zware kritiek geuit op Bryants voorstellen. In de krant Western Mail in Wales reageerden rooms-katholieke geestelijken afwijzend. Pater Brian Kinrade in Tenby noemt het verstrekken van condooms „tegen de wet”, omdat die seksueel verkeer onder de 16 verbiedt. „Tienerzwangerschappen zijn ten diepste geen probleem van voorlichting, maar van zelfrespect.”

Bryants collega Jim Dobbin, ook parlementslid van Labour, gaf een verklaring uit namens de van prolifeparlementariërs. „Het gevaar van seksuele voorlichting is dat het seks onder jonge mensen bevordert. Het regeringsbeleid heeft gefaald. In plaats van kinderen meer informatie te geven moet er meer nadruk komen op de voordelen van het gezinsleven.”

In de Daily Mail stak de columnist Richard Littlejohn dinsdag openlijk de spot met Bryant. Hij vond dat Bryant niet alleen te veel aansluit bij de seksualisering van de samenleving, maar die ook bevordert. De politicus is een bekende verschijning in de Engelse homowereld (zowel op internet als in het echt). „Zou ik er achterkomen dat Bryant mijn kinderen seksuele voorlichting zou bieden, ik zou mijn baseballknuppel meenemen”, aldus Littlejohn. „Wat we nodig hebben, is serieus moreel leiderschap en discipline.”

In het debat dinsdag kreeg Bryant dinsdag nauwelijks kritiek, maar ontving juist pluimpjes van alle partijen en de regering. Die eenstemmigheid valt goed te verklaren, denkt prof. David Paton van de universiteit van Nottingham. „Beleidsmakers zijn over het algemeen mensen met eenzelfde wereldbeeld. Op het punt van seksualiteit zijn ze voorstander van abortus en vrij seksueel verkeer op jonge leeftijd. Enkele jaren geleden richtte de regering een speciale eenheid tegen tienerzwangerschappen op. Daarin werden zonder uitzondering ambtenaren benoemd die waren aangetrokken van pro abortusorganisaties.”

In de praktijk laten politici zich ook niet leiden door wetenschappelijk onderzoek, aldus Paton. „Ik heb zelf ook in parlementaire hoorzittingen onderzoek gepresenteerd waarin naar voren komt dat de beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen weinig invloed heeft op het aantal tienerzwangerschappen. Het leidt wel tot meer seksuele activiteit onder jongeren. Maar in het beleid zie je dat niet terug.”

Alternatief beleid ligt volgens Paton niet direct voorhanden. „We weten natuurlijk wel dat tienerzwangerschappen samenhangen met armoede, de afbraak van gezinsleven en andere religieuze opvattingen. Maar die kun je niet direct veranderen.”

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer