Weg vol kruisingen, bochten en borden
DEN HAAG - „De Bijbel staat vol met richtingwijzers, waarschuwingsborden en stoplichten. Je moet de Bijbel kennen om erop te letten.”
Dat zei ds. D. W. Tuinier, predikant van de gereformeerde gemeente te Aagtekerke, zaterdag tijdens de afsluiting van de door de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) georganiseerde actie ”Toekomst voor de kerk”. De afronding van de actie had plaats in het World Forum Convention Center in Den Haag.De JBGG heeft, in het kader van het honderdjarig bestaan van de Gereformeerde Gemeenten in 2007, driekwart jaar actie gevoerd om geld bijeen te krijgen. Zaterdag werd bekendgemaakt dat die actie in totaal 608.833 euro heeft opgebracht, ruim boven het streefbedrag van 400.000 euro. Hiervan is 10 procent bestemd voor de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten, een even groot percentage voor jeugdwerk in het Zuid-Amerikaanse Ecuador en de rest voor het eigen jeugdwerk.
Het bedrag van rond de 60.000 euro voor de Theologische School wordt voor betere huisvesting gebruikt. Het geld voor Ecuador is bestemd voor het aanstellen van een lokale coördinator voor het jeugd- en zondagsschoolwerk van de jonge zendingskerk. De Jeugdbond heeft de ambitie nieuwe taken op te pakken.
Navigatieapparatuur
De bijeenkomst met het thema ”Bestemming bereikt?” stond in het teken van op weg zijn. Ds. Tuinier verwachtte dat veel jongeren die ochtend met behulp van navigatieapparatuur naar Den Haag waren gekomen. Je kunt de eindbestemming bereiken door goed naar de stem van de TomTom te luisteren. Zo is het geestelijk ook, zei de predikant, die het leven vergeleek met een weg. „Wat is je reisdoel en wat is de eindbestemming van de reis, als je die nu zou moeten intoetsen?”
De predikant zei dat de Bijbel vol richtingaanwijzers, stoplichten en waarschuwingsborden staat. Hij noemde als een belangrijke richtingwijzer Spreuken 3:6: „Ken Hem in al uw wegen en Hij zal uw paden recht maken.”
Ds. Tuinier zei dat er tijdens de reis allerlei kruispunten zijn, zoals het kiezen voor een bepaalde studie, een baan of het krijgen van verkering. Die keuzes hebben alles te maken met de gesteldheid van het hart en met het liefhebben van God. Gedurende de reis kan de weg ook hobbelig of bochtig worden door ziekten of andere problemen. Waarvoor zijn die hobbels nodig? „De Heere geeft hobbels en bochten om je te leren dat je het geluk niet in de wereld moet zoeken. De Heere wil dat je Hem zoekt en voor Hem buigt, ook al begrijp je Zijn weg misschien niet.”
Sprak ds. Tuinier over ”Jouw weg”, bij ds. W. Harinck, predikant van de gereformeerde gemeente te Woerden, ging het over ”Zijn weg”. Hij zette in met de plaat van de brede en de smalle weg die bij hem in huis hangt. De predikant vroeg de jongeren het belangrijkste niet te vergeten, namelijk waar de levensreis naartoe gaat.
Sommige mensen zeggen, aldus ds. Harinck, dat de wegen van alle religies ten slotte bij dezelfde God uitkomen. „Wij brengen vandaag een andere weg, de weg van Christus. De slagbomen gaan alleen open door het bloed en het offer van de Heere Jezus Christus. Er is geen andere Naam gegeven om zalig te worden. Jezus is niet een symbool van een groep mensen of een oriëntatiepunt, maar Hij is de Weg.”
De predikant zei dat het een vrije weg is zonder verbodsborden. De enige vereiste is het leren kennen van de eigen ongerechtigheden. „Overtuiging van de eigen verlorenheid is nodig. Als je niet overtuigd bent dat je op de verkeerde weg bent, zul je de goede weg niet zoeken. De grootste hindernis is ons eigen hart, dat te trots is om op die weg te komen.”
Jeugdwerkleider Laurens Kroon interviewde B. Labee en J. van Rijswijk, twee studenten van de Theologische School, die gevestigd is in Rotterdam. Ze zeiden beiden dat het toelaten tot de studie hun leven ingrijpend veranderd had, maar ook dat ze er veel voor teruggekregen hadden.
Labee is blij met de betrokkenheid van jongeren. Het is hem tijdens gehouden preken opgevallen dat jongeren intens luisterden. Van Rijswijk zei dat de dienst van de Heere geen nare dienst is, omdat er geen zaliger leven is dan het leven met Jezus. Hij hoopt dat de grote nood van het predikantenkort een plaats heeft in het gebedsleven van jongeren.