Beroemde kunstroof mogelijk opgelost
De geheimzinnige maker van een Vlaamse website beweert dat hij weet waar het in 1934 gestolen paneel uit het zijluik van het retabel ”De aanbidding van het Lam Gods” is verstopt.
De man noemt zich Arséne G. en zegt vrijdag op zijn website te zullen onthullen waar het paneel met de voorstelling ”De rechtvaardige rechters” is te vinden.
Het paneel werd in de nacht van 10 op 11 april 1934 uit de Sint-Baafskathedraal in Gent gestolen en is sindsdien spoorloos. Het maakte deel uit van het wereldberoemde altaarstuk van Jan en Hubert van Eyck. De Belgische justitie heeft maandenlang met de dader gecorrespondeerd over betaling van losgeld. Een tweede gestolen paneel liet de dief terugbezorgen, als bewijs dat hij de buit daadwerkelijk in bezit had. De misdaad is nooit opgelost.
De dertien afpersingsbrieven die de dader tussen mei en oktober 1934 schreef, zijn te lezen op de website van Arséne G. In de brieven eist de dief een miljoen frank als „commissieloon.”
Arséne G. identificeert zich met de vermoedelijke dader, een zekere Arséne Goedertier uit Wetteren, koster van de kathedraal. Deze man zou in 1934 op zijn sterfbed aan een bevriende advocaat hebben bekend dat hij ”De rechtvaardige rechters” had gestolen. Waar het paneel zich op dat moment bevond, vertelde hij niet. Wel liet hij onduidelijke tekeningen van de bergplaats na.
Arséne G. werkt stap voor stap naar de onthulling van het raadsel toe. Dagelijks licht hij een tipje van de sluier op. Hij combineert daarbij gegevens uit de dreigbrieven met informatie waarvan niet duidelijk is hoe hij eraan komt.
De website van Arséne G. is te vinden op dua.host4all.be.