„Palestijnen in Rafah zijn net sprinkhanen”
RAFAH (AP) - In jubelstemming zijn tienduizenden Palestijnen woensdag vanuit de Gazastrook Egypte binnengestroomd om levensmiddelen, brandstof en andere artikelen in te slaan.
Nadat gewapende mannen de ijzeren wand die hen in de Gazastrook hield op verschillende plaatsen hadden opgeblazen, trokken de Palestijnen in drommen naar de Egyptische grensplaats Rafah. Met karren vol geiten, kippen, kratten Coca-Cola, televisietoestellen en autobanden keerden ze terug.Israël toonde zich bezorgd dat er te midden van de chaos wapens de Gazastrook in worden gesmokkeld. Volgens een politieagent van Hamas hoeft Israël daar niet voor te vrezen. „Wapens kun je in Gaza kopen, geweren en raketgranaten”, zei de agent, die alleen zijn voornamen, Abdul Rahman, wilde geven. Aan medicijnen of cola is veel moeilijker te komen.
In de Gazastrook zijn veel artikelen schaars geworden sinds Hamas er in juni een succesvolle greep naar de macht deed. Israël sloot de strook vorige week hermetisch af om de druk op Hamas op te voeren vanwege de onophoudelijke raketbeschietingen vanuit het gebied op Israëlische doelen. Egypte toonde begrip voor de blokkade. Hoewel de opening van de grens waarschijnlijk van korte duur is, biedt de actie aan Hamas de gelegenheid om gunstiger grensarrangementen af te dwingen.
„Ik ruik de vrijheid”, zei de Hamasagent. „Na vandaag hebben we geen grens meer nodig.”
De Egyptische president Hosni Mubarak zei opdracht te hebben gegeven de Palestijnen toe te laten om hen voor „verhongering” te behoeden. „Ik heb hun gezegd dat ze mogen komen om eten in te slaan en later terug te keren, mits ze geen wapens dragen.” De uitspraken van de president wijzen erop dat Egypte de controle over de grens binnen afzienbare tijd zal herstellen.
Osama Hassan (25) en zijn 17-jarige verloofde Sarah maakten van de gelegenheid gebruik om voor hem een speciaal matras voor zijn pijnlijke rug en voor haar diverse keukenspullen te kopen. Ze hadden hun trouwplannen tot juli uitgesteld, maar nu ze de uitzet alsnog bij elkaar hebben willen ze elkaar volgende week al het jawoord geven. „Ik ben van Fatah, maar vandaag kan ik (Hamaspremier) Haniyeh wel zoenen”, zei Hassan.
De 45-jarige Ibrahim Abu Taha, vader van zeven kinderen, was met twee van zijn broers en 700 sjekel (128 euro) op zak in Rafah om rijst, suiker, melk, tarwe en kaas te kopen.
Niet alle Palestijnen kwamen om spullen in te slaan, zoals de 28-jarige Moussa Zuroub, die met zijn dochter Aseel op de schouders door de modderige straten van Rafah liep. „Ik ben alleen maar gekomen omdat ik nog nooit buiten Gaza ben geweest.”
De koopwoede van de Palestijnen had tot gevolg dat sommige Egyptenaren naar Gaza moesten. „Ik moet brood hebben voor mijn kinderen”, zei de 32-jarige Ashraf el-Sayyid, die met de motor uit Rafah naar Gaza was komen rijden. „De Palestijnen hebben niets voor ons overgelaten. Het is waar, ze zijn ons dierbaar, maar vandaag zijn ze net sprinkhanen.”