Haagse kerken zoeken allochtonen
Een aantal Haagse kerken organiseert zaterdag een bezinningsdag rondom het thema ”Multicultureel kerk-zijn”.
Aan de dag doen de christelijke gereformeerden, de gereformeerden vrijgemaakt, de gereformeerdebonders en de Nederlands gereformeerden uit Den Haag mee.
Volgens organisator S. Dekker lijken de traditionele kerken in Den Haag en ook in andere steden in Nederland steeds kleiner te worden. „Maar daarnaast blijkt een groeiend aantal migrantenkerken te ontstaan. In Den Haag bijvoorbeeld zijn er in de Schilderswijk slechts enkele protestantse kerken, maar tientallen migrantenkerken.” De vraag is volgens Dekker: „Waar is je identiteit op gebaseerd? Op je kerknaam of op Christus?”
„De migrantenkerken zijn vaak zeer levend en trekken veel jonge mensen”, zegt Dekker. „Het is goed om vanuit een gemeenschappelijk geloof meer activiteiten samen te ondernemen.” De praktijk is echter weerbarstig, vindt ds. J. van Mulligen, christelijk gereformeerd predikant te Den Haag en deelnemer aan het congres van zaterdag. „Wij hebben best laagdrempelige diensten, de mensen kunnen makkelijk een plek vinden. Maar er is een geweldige kloof tussen de geloofsbeleving van bijvoorbeeld een Zuid-Afrikaanse christen en een christen hier.”
Ds. Van Mulligen is niet pessimistisch over de toekomst van de traditionele kerken. „Het lijkt wel dat we over het dode punt heen zijn. Er is weer nieuwe belangstelling voor de orthodoxe kerken, juist in de grote steden.”
De predikant heeft in zijn gemeente veel te maken met allochtone bezoekers. „Dat heb je in alle grote steden. Ook in mijn vorige gemeente in Amsterdam zag ik dat. Nu is er in onze gemeente onder meer een gezin uit Armenië. Die vinden het heel fijn bij ons. Het is belangrijk om onder ogen te zien dat er nog andere christenen zijn met een orthodoxe achtergrond dan alleen de reformatorische. Het is een wederzijdse verrijking om contacten te hebben met christenen die dezelfde grondslag hebben, maar uit een heel andere cultuur komen. Ik hoop dat zaterdag duidelijk zal worden hoe we de kloof kleiner kunnen maken.”
Ds. Van Mulligen heeft contacten met de Rotterdamse voorganger Theo Visser, die leiding geeft aan de International Christian Fellowship (ICF) in Rotterdam. De ICF is bedoeld voor allochtonen en werkt voornamelijk in studentensteden. Volgens ds. Van Mulligen zijn er plannen om in Den Haag tot een dergelijk initiatief te komen. „Daarover zijn we in bespreking.”
Het congres ”Multicultureel kerk-zijn” heeft plaats in de rooms-katholieke Marthakerk in Den Haag. Sprekers zijn onder meer drs. P. van Kampen, programmamaker bij de Evangelische Omroep, dr. S. Paas, evangelisatieconsulent bij de Christelijke Gereformeerde Kerken, en drs. C. Haak, docent zendingwetenschappen aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.
Verder is er een veertiental workshops en een forum. Ook een Iraanse christen zal aanwezig zijn. Het is de eerste keer dat in Den Haag een dergelijk congres wordt gehouden.