Musharraf poogt EU gerust te stellen
BRUSSEL - Pakistan heeft tijd nodig om de mensenrechten en de burgerrechten op een hoger niveau te krijgen. Dat heeft president Pervez Musharraf maandag in Brussel gezegd, aan het begin van zijn achtdaagse Europese rondreis.
De internationale gemeenschap hoeft zich, ondanks alle onrust in het land, geen zorgen te maken over de nucleaire wapens van Pakistan, zei Musharraf. Die zijn onder zijn leiding veilig en zullen niet in handen vallen van extremisten of terroristen. Tevens hoeft de Europese Unie zich geen zorgen te maken over de verkiezingen van 18 februari. Die zullen open, eerlijk en vredig verlopen. Het Westen is „geobsedeerd” van democratie, en beseft niet altijd dat het ook in Europa eeuwen heeft geduurd voordat de democratie was uitgekristalliseerd. Volgens hem is de democratische overgang in zijn land ontspoord na de moord op oppositieleidster Benazir Bhutto, maar is het land dankzij de maatregelen die hij heeft genomen weer terug op de rails gekomen.Javier Solana, de buitenlandcoördinator van de EU, zei dat het verloop van de verkiezingen cruciaal zullen zijn voor de houding van de EU jegens Pakistan. NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer zei na de ontmoeting dat de stabiliteit van Pakistan voor de NAVO en voor Afghanistan van belang zijn.
Musharraf wil met zijn bezoeken Europese leiders ervan overtuigen dat zijn land een betrouwbare en onmisbare bondgenoot is in de strijd tegen terrorisme. Er moet volgens Musharraf wel meer begrip komen voor de lastige situatie in Pakistan: een samenleving die uit stammen bestaat en een democratie wil worden, en die ook nog eens vooraan wil staan in de strijd tegen terrorisme.
Eerder op de dag werd bekend dat het populaire Pakistaanse televisiestation Geo TV na tien weken weer mag uitzenden. Musharraf had het kanaal uit de lucht gehaald toen hij de noodtoestand had uitgeroepen.
Met een bijeenkomst van de commissie Buitenlandse Zaken in het Europees Parlement sloot Musharraf zijn bezoek aan Brussel af.
De europarlementariër voor het CDA Oomen sprak achteraf van een „charmeoffensief, terwijl de Pakistaanse president beter daadkrachtig kan optreden in zijn eigen land”. Ook Wiersma (PvdA) was terughoudend over het „mooie beeld dat Musharraf weet te schetsen van de situatie in zijn land”.
Musharraf zal in Europa nog ontmoetingen hebben met de Franse president Nicolas Sarkozy, de Britse premier Gordon Brown en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice.