FNV bezorgd om risico’s nanotechniek
AMSTERDAM (ANP) - De vakcentrale FNV is bezorgd over de bescherming van duizenden werknemers die te maken hebben met nanotechnologie.
Volgens FNV-bestuurder Leo Hartveld is nog weinig bekend van de jonge technologie met synthetische en natuurlijke stoffen. Maar ondertussen staat wel personeel in onder meer de voedings- en de chemische industrie bloot aan moleculaire en atomaire deeltjes.Hartveld trok maandag bij een studieconferentie van het Europees Vakverbond (EVV) in Amsterdam aan de bel. Nanotechnologie onderzoekt en ontwikkelt materialen op het allerkleinste niveau. De FNV erkent dat de nieuwe techniek grote mogelijkheden heeft, maar de vakbeweging meent ook dat „veel onbekende risico’s op de loer liggen.”
Bovendien staat volgens Hartveld „geheimzinnigheid van het bedrijfsleven” een publiek debat over de voor- en nadelen in de weg. FNV-beleidsmensen zouden bij vragen op gesloten deuren stuiten. „Schijnbaar is er veel te verbergen”, concludeert de vakbondsbestuurder. Volgens de FNV zijn naar schatting 200 tot 250 kleine tot grote bedrijven actief met nanotechnologie.
Ondertussen doet de overheid volgens Hartveld weinig om werknemers te beschermen tegen de mogelijke gevaren. „Onze regering zegt dat de huidige wetgeving voldoende beschermende handvatten heeft om nanorisico’s tegen te gaan. Maar wij betwijfelen dit. Zo vragen wij ons af wat het kennisniveau nu is van bijvoorbeeld de Arbeidsinspectie?”
Zo zet Hartveld vraagtekens bij de meetmethodes om risico’s vast te stellen bij inspecties. Verder zouden geijkte maatregelen, zoals ventilatie en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, ontoereikend zijn als chemische processen zich afspelen tussen de één en honderd nanometer.
De vakbondsbestuurder zei ter illustratie dat een menselijk haar de dikte heeft van ongeveer 80.000 nanometer. Volgens de FNV laten studies zien dat ook op het eerste gezicht ongevaarlijke stoffen op dit minuscule formaat in grote concentraties wel risico’s met zich mee kunnen brengen. Nanodeeltjes zouden makkelijk de huid doordringen en mensen hoeven ze niet eens in te ademen om binnen te krijgen.