Buitenland

Bush krijgt eindelijk enige steun voor Irak-beleid

De Amerikaanse president George Bush heeft eindelijk een steuntje in de rug gekregen voor een mogelijk hard optreden tegen Irak. Het Huis van Afgevaardigden zal hem vrijheid van handelen geven ten aanzien van Irak, zo bleek woensdag uit een overeenkomst tussen het Witte Huis en de Democratische en de Republikeinse leiders in het Huis.

Buitenlandredactie
2 October 2002 16:39Gewijzigd op 13 November 2020 23:51
Een Amerikaanse F-16 tijdens een controlevlucht boven de ‘no-fly-zone’ in Noord-Irak. - Foto EPA
Een Amerikaanse F-16 tijdens een controlevlucht boven de ‘no-fly-zone’ in Noord-Irak. - Foto EPA

Moskou stelde zich woensdag ook iets toegeeflijker op ten aanzien van het Amerikaanse streven naar een hardere resolutie over Irak. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Ivanov, erkende woensdag dat een nieuwe resolutie „misschien wel nodig is.”

Rusland is volgens Ivanov „indien noodzakelijk bereid om ten aanzien van de werkzaamheden van de wapeninspecteurs in Irak te onderzoeken of er een nieuwe resolutie moet komen.” Dat moet dan blijken uit het rapport over de besprekingen tussen de VN en Irak in Wenen dat de chef van de VN-inspectiemissie, Hans Blix, vandaag overlegt, aldus Ivanov.

De overeenstemming tussen de Verenigde Naties en Irak van dinsdag biedt evenwel „echte perspectieven” voor hervatting van het werk van de VN-wapeninspecteurs, meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De terugkeer van de inspecteurs zal „het mogelijk maken een antwoord te geven op vragen over verboden wapenprogramma’s van Irak en vooral hun financiering.”

De Verenigde Staten zijn een andere mening toegedaan. Ze hebben zich gekeerd tegen de overeenkomst tussen Blix en de Iraakse delegatie in Wenen. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei dat Washington pas inspecteurs wil laten vertrekken nadat de Veiligheidsraad een nieuwe harde resolutie tegen Bagdad heeft aangenomen. Niemand wordt „het moeras” ingestuurd, aldus de bewindsman.

Als Bagdad een van de voorwaarden aan zijn laars lapt, dan zijn de „VN-lidstaten geautoriseerd om alle mogelijke middelen in te zetten om de internationale vrede en veiligheid in de regio te herstellen”, aldus de tekst van een Amerikaans-Britse VN-ontwerpresolutie.

Op binnenlands gebied boekte Bush woensdag een overwinning. Hij mag van het Huis van Afgevaardigden „indien nodig gepast geweld” gebruiken om de Amerikaanse nationale veiligheid te beschermen tegen Irak en om het naleven van resoluties van de Verenigde Naties af te dwingen. Daarvoor heeft hij niet de instemming nodig van de VN, aldus de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, Dennis Hastert.

De afgevaardigden zouden echter wel enkele voorwaarden hebben gesteld. Voordat de VS mogen overgaan tot het gebruik van geweld moeten de „diplomatieke inspanningen zijn uitgeput.” Dergelijke acties tegen Irak mogen bovendien niet ten koste gaan van de strijd tegen het internationaal terrorisme. Daarnaast moet de president het Congres voldoende op de hoogte houden.

„Het leiderschap van Amerika en de bereidheid geweld te gebruiken zoals is bevestigd door het Congres, is de beste manier om naleving af te dwingen en oorlog te voorkomen”, zei Bush in een televisietoespraak waarin hij ook de misdaden van Saddam Hussein weer de revue liet passeren.

De resolutie wordt waarschijnlijk volgende week door het Huis van Afgevaardigden aangenomen. Ook in de Senaat begint zich eensgezindheid af te tekenen voor een resolutie ter ondersteuning van het Irak-beleid van Bush. Insiders verwachten dat de tekst daarvan gelijk is aan of niet veel anders is dan die in het Huis van Afgevaardigden. Bush riep in zijn toespraak de leden van het Congres op tot wijsheid als er over de resolutie wordt gestemd. „Ik ben ervan overtuigd dat de leden van de twee partijen een wijze keuze zullen maken”, aldus Bush.

De leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Tom Daschle, zei woensdag dat hij ervan overtuigd is dat er na enkele stevige debatten een resolutie volgt waar zowel een meerderheid van de Democraten als de Republikeinen achterstaat. De Senaat is vandaag met het debat over Irak begonnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer