Eis: drie jaar cel tegen lekkende rechercheur
AMSTERDAM (ANP) - Een inmiddels ontslagen agent van de nationale recherche hoorde gisteren voor de rechtbank in Amsterdam drie jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.
De man, de 51-jarige Jacques K. wordt ervan verdacht dat hij gevoelige informatie over grote onderzoeken naar de georganiseerde misdaad heeft gelekt. Ook zou hij tal van geheime politiedocumenten hebben verduisterd.Tegen de eveneens 51-jarige Hans van E., voormalig politieman in Amsterdam, eiste officier van justitie Zwinkels achttien maanden. Van E. zou de schakel tussen rechercheur K. en het criminele milieu zijn geweest, die hij volgens justitie voorzag van door K. verstrekte politie-informatie. De broer van agent K., de 53-jarige Jan K., wordt door Zwinkels beschouwd als medeplichtig. Hij hoorde zes maanden cel tegen zich eisen.
K. en zijn medeverdachten werden begin 2006 gearresteerd. Er liep toen al geruime tijd een onderzoek tegen hen, waarbij de verdachten onder meer werden afgeluisterd en geobserveerd. Door een gefingeerde dienstopdracht liep K. uiteindelijk in de val. Volgens officier Zwinkels heeft de zaak een grote schok veroorzaakt in recherchekringen, ook toen duidelijk werd dat het om de zeer ervaren politieman Jacques K. ging. Er was sprake van „ongeloof, woede en teleurstelling”, aldus de aanklager.
Zwinkels hekelde de proceshouding van K., die nauwelijks heeft willen verklaren. In de media verkondigde hij dat hij is geslachtofferd, om anderen uit de wind te houden. Volgens de officier is daar geen sprake van.
K. en Van E. hadden geregeld geheime ontmoetingen, waarbij Van E. informatie ontving. Deze zou hij hebben doorverkocht aan grote namen uit de onderwereld, zoals Dino S., verondersteld en voortvluchtig handlanger van Willem Holleeder. Ook zou hij journalisten van gegevens hebben voorzien. Zwinkels stond uitvoerig stil bij de rol van Van E.’s advocaat Nico Meijering, die eveneens zou hebben geprofiteerd van de informatiepostitie van zijn cliënt. Zwinkels had de raadsman als getuige willen horen, maar deze heeft dit consequent geweigerd.
Meijering maakte gistermiddag een begin met zijn pleidooi. Hij meent verschillende argumenten te hebben op basis waarvan de rechtbank het openbaar ministerie niet-ontvankelijk zou moeten verklaren. Een daarvan is dat de Criminele Inlichtingen Eenheid van de Amsterdamse politie bepaalde stukken zou hebben gelekt, zonder daarvoor strafrechtelijk te zijn aangepakt. De andere boeg waarover de raadsman zijn betoog gooide bleek eind vorig jaar succesvol in de strafzaak tegen de Hells Angels: ook in de zaak-Van E. heeft het OM afgeluisterde gesprekken waaraan advocaat Meijering deelnam, niet vernietigd.
De zaak werd vandaag voortgezet.