LAKS: Van Bijsterveldt kijkt alleen naar urennorm
AMSTERDAM - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) verwijt staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs slechts oog te hebben voor het behalen van een loze lesurennorm en niet te gaan voor kwaliteit en maatwerk. Dat heeft LAKS-voorzitter Sywert van Lienden zaterdag laten weten.
Het LAKS reageert hiermee op het feit dat Van Bijsterveldt vrijdag zestien middelbare scholen liet weten dat ze een boete krijgen omdat ze in het schooljaar 2006/2007 te weinig les hebben gegeven. De boetes variëren van 2000 tot 244.000 euro.De boetes dwingen scholen om te bezuinigen op kwaliteit, vindt het LAKS. Volgens de organisatie presteren de beboete scholen volgens de normen van de Onderwijsinspectie ”excellent” of ”voldoende.”
„De staatssecretaris zou zich niet moeten concentreren op het beboeten van goede scholen, maar juist bezig moeten zijn met het aanpakken van zwakke scholen. Met het doorvoeren van bezuinigingen op kwalitatief goede scholen, helpt deze staatssecretaris ons onderwijs naar de knoppen”, zegt Van Lienden.
Woensdag komt het onderwerp aan de orde tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer. „Als de Tweede Kamer woensdag de belofte om voor kwaliteit te gaan niet nakomt, zullen wij met nieuwe acties klaarstaan.”
Op dit moment zijn middelbare scholen verplicht 1040 lesuren per jaar te verzorgen. Naar aanleiding van scholierenprotesten besloot staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) twee maanden geleden die norm te versoepelen. Buitenschoolse activiteiten, zoals toneelles, tellen nu ook mee. Daarmee wordt het voor scholen gemakkelijker aan de norm te voldoen. Tijdens een demonstratie lieten de scholieren weten dat niet voldoende te vinden.
Bovendien constateert het Laks dat veel scholen hun leerlingen nutteloze uren laten doorbrengen in lege klaslokalen om aan de 1040 uur te komen. Het LAKS wil daarom de norm vervangen door een bandbreedte van tussen de 960 en de 1040 uren.
Uit een enquête van het televisieprogramma Zembla bleek dat middelbare scholieren gemiddeld vier uur per week op school zitten zonder dat ze zinvol onderwijs krijgen. De helft van de ondervraagden zegt nieuwe scholierenacties te steunen als ze zo veel ’ophokuren’ houden. Drie op de tien scholieren (31 procent) willen minder uren onderwijs. Bijna twee derde vindt dat de norm van 1040 uren les per jaar moet worden afgeschaft.
Van de 548 leerlingen die consumentenpanel B&N Panelwizard vorige maand ondervroeg, zegt 80 procent dat huidige problemen in het onderwijs aan andere oorzaken dan de urennorm te wijten zijn. En 64 procent is tevreden over de kwaliteit van het onderwijs.