Binnenland

Winny de Jong is de LPF niet meer

,Ik ben de LPF.‘’ Zo sprak Winny de Jong nog aan de vooravond van de dag waarop de fractie haar keihard aan de kant zette. De 43-jarige nummer vier van de Lijst Pim Fortuyn voelde zich dé opvolger van de vermoorde naamgever van de partij en zou orde op zaken gaan stellen. Met negentien tegen nul stemmen besloot de fractie dinsdagavond unaniem afscheid van haar te nemen.

ANP
1 October 2002 21:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:50
Winny de Jong
Winny de Jong

De val van De Jong is niet bepaald een zachtzinnige vertoning. Onmiddellijk na de moord op Fortuyn leek zij zich immers warm te lopen om de verweesde LPF’ers te gaan leiden in de Tweede Kamer. Een op televisie geregistreerde zenuwinzinking op de avond van de verkiezingen maakte die prognose subiet waardeloos.

In de eerste maanden na het verkiezingssucces van de LPF en de herhaaldelijke crises was De Jong vervolgens nagenoeg onzichtbaar. Bij de uitbarsting van deze week zei ze zich gedurende deze maanden bont en blauw te hebben geërgerd over de gang van zaken in de fractie. Met name collega Hoogendijk, die zij als een stalinist en dictator schetst, kreeg de volle laag.

Waar Hoogendijk uit de fractie zou moeten verdwijnen, zag De Jong de kersverse fractieleider Wijnschenk het liefst terug op de achterste bankjes in de Kamer. Hij was immers ,volledig ongeschikt voor die functie’'.

Aanleiding voor de fatale crisis was het ontslag vorige week donderdag van de medewerker van De Jong, zonder haar daarin te kennen. De fractieleiding stuurde de medewerker de land uit nadat hij een negatief verhaal over Wijnschenk onder de fractieleden had verspreid.

,Het is oorlog’', brieste De Jong. Gesteund door een handjevol fractiegenoten, onder wie de dinsdag eveneens geslachtofferde Eberhard, deed ze vervolgens haar beklag over het weinig democratische gehalte van de fractie. Dertien leden zouden het voor het zeggen hebben en de andere dertien zouden buitenspel staan. Dat zijn er inmiddels elf.

De Jong is manisch-depressief. ,Net als Pim Fortuyn behoor ik tot de 1 procent van de Nederlandse bevolking die hier last van heeft’', erkende zij vrijdagavond in het tv-programma Barend en van Dorp. Haar paniekerige optreden is niet in de laatste plaats de reden voor haar Waterloo.

Gek genoeg deed de staat van dienst van De Jong een dergelijke bizarre aftocht bij de LPF helemaal niet vermoeden. Ze deed arbeidservaring op bij de Internationale Scharrelvlees Controle, bij het ministerie van Landbouw en tot de verkiezingen ruim drie jaar bij de supermarktkoepel CBL. Tot haar ontmoeting met Fortuyn is De Jong nooit politiek actief geweest. ,Ervaring kun je ook op andere manieren krijgen’', zei ze hierover.

,Ik heb veel mensen op het ministerie en in de Kamer gesproken die de echte oorzaken van de problemen niet zien of niet willen zien’‘, analyseerde De Jong aan het begin van haar politieke carrière. ,Vaak wordt gezegd dat iets niet kan. Als je verder vraagt, krijg je argumenten van niks. Dat was zo bij de mond- en klauwzeercrisis en de inentingsproblematiek. Jarenlang zijn zo veel dingen gegroeid en vastgeroest. Je moet nieuwe wegen durven in te slaan.’’ Of ze dat nu alleen gaat doen, moet De Jong nog beslissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer