Ex-CIA-agent Phillip Agee overleden
HAVANA - Phillip Agee, een roemruchte ex-agent van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, is in de nacht van dinsdag op woensdag op 72-jarige leeftijd in de Cubaanse hoofdstad Havana overleden. Dit heeft de staatskrant Granma woensdag bericht.
De Cubaanse regeringskrant prees Agee als iemand die de CIA in 1968 wegens zijn gewetensbezwaren heeft verlaten. „Hij was een vriend van Cuba en verdedigde de volkeren die strijden voor een betere wereld.”Agee werkte zelf twaalf jaar als CIA-agent in Washington, Ecuador, Uruguay en Mexico. Vervolgens schokte hij zijn werkgever en het publiek in de Verenigde Staten in 1968 met de publicatie van zijn boek ”Inside the Company: CIA Diary”. Hij klapte daarin uit de school over de praktijken van de CIA in Latijns-Amerika.
Agee hekelde het feit dat de CIA militaire dictaturen en hun doodseskaders steunde in landen als Argentinië, Brazilië, Chili, Uruguay, Paraguay, Guatemala en El Salvador. Agee nam in het boek een 22 pagina’s tellende lijst op met namen van hem bekende CIA-agenten. Het boek werd in 27 talen vertaald.
De Amerikaanse regering reageerde woest en zei dat Agee het leven van zijn oud-collega’s in gevaar had gebracht. In 1979 werd Agees paspoort ingetrokken. De ex-agent woonde jarenlang in Duitsland, voor een deel ondergronds omdat hij wraak van de CIA vreesde. Later week hij uit naar Londen, maar de Britse regering wees hem uit op aandringen van Washington. Nadat hij ook in andere Europese landen was geweigerd, vestigde hij zich in de jaren tachtig in Cuba. Hij werkte er de laatste jaren in de toeristenindustrie en stichtte de website cubalinda.com.
In 1990 schreef Agee tijdens de Golfcrisis een artikel waarin hij betoogde dat de VS de Iraakse president Saddam Hussein expres hadden aangemoedigd tot de invasie van Koeweit. De VS hadden volgens Agee na de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog een nieuwe vijand nodig, een conflict waaraan bepaalde kringen in de VS geld zouden verdienen.
De VS gebruikten hun invloed om Agee het houden van een reeks lezingen te beletten, aldus Agee zelf. Zijn artikel werd in 1991, na de tweede Golfoorlog, gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.
De krant van de Cubaanse communistische partij, Granma, zei dat Agee maandagavond overleed en herdacht hem als een „trouwe vriend van Cuba” en een „fervent verdediger van de strijd van de volkeren voor een betere wereld.”