Kerk & religie

Grondvlak: Samenwerking gkv/cgk/Ngk

De gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv), de christelijke gereformeerde kerk (cgk) en de Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) van Alkmaar gaan nauwer samenwerken, melden de drie gemeenten.

8 January 2008 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:26
SWIFTERBANT – De protestantse gemeente in Swifterbant heeft vorige maand aan de buitenmuur van haar kerkgebouw De Hoeksteen een grote reclame-uiting geplaatst. De poster laat de voorbijganger weten dat iedereen welkom is in de zondagse kerkdiensten. Foto
SWIFTERBANT – De protestantse gemeente in Swifterbant heeft vorige maand aan de buitenmuur van haar kerkgebouw De Hoeksteen een grote reclame-uiting geplaatst. De poster laat de voorbijganger weten dat iedereen welkom is in de zondagse kerkdiensten. Foto

De cgk en de Ngk vormen al 12,5 jaar een federatie onder de naam de Open Hof. Met de nieuwe samenwerking met de gkv is een periode van tientallen jaren gescheiden optrekken overbrugd en zijn kanselruil en gezamenlijke diensten mogelijk geworden, aldus de drie.In de afgelopen maanden is „hard gewerkt” om de goedkeuring te krijgen van de betrokken gemeenten en de landelijke kerkverbanden. Nu vanuit deze verbanden groen licht is gegeven, kan een intensieve samenwerking gestalte krijgen, melden de kerkenraden. Deze maand wordt gestart met kanselruil. In de loop van het voorjaar zullen gezamenlijke diensten plaatsvinden.

In een gezamenlijke verklaring spreken de betrokken kerken onder andere hun verdriet uit over de verdeeldheid die sinds 1892 en 1967 de drie gemeenten gescheiden hield.

De federatie cgk/Ngk in Alkmaar telt ruim 250 leden; de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) heeft zo’n 325 leden.

Restauratie Monster
De rooms-katholieke Machutuskerk in Monster moet snel worden gerestaureerd. Omdat de kosten voor de opknapbeurt 225.000 euro bedragen, is het echter de vraag of er snel actie kan worden ondernomen. Een eerdere subsidieaanvraag werd namelijk afgewezen.

De toren, de voorgevel en het lood- en zinkwerk zijn aan een onderhoudsbeurt toe. „De boel staat nog niet op instorten, maar door alle verrotting kan het wel gevaarlijk worden als we niet snel wat ondernemen”, aldus Harry van der Arend, voorzitter van de werkgroep onderhoud en beheer van de rooms-katholieke kerk in Monster. Hij blijft optimistisch over het binnenkrijgen van het benodigde geld omdat de dorpsgemeenschap in het Westland volgens hem sterk met het kerkgebouw verbonden is.

Diefstal hhg Harskamp
Onbekenden hebben maandagmorgen 24 december voor een aanzienlijk bedrag aan materialen gestolen in het nieuwe kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente in Harskamp. Bij de inbraak zijn gereedschap, bouwmateriaal en ladders buitgemaakt. Ook zijn er bij de inbraak twee deurkozijnen en een buitendeur vernield. De totale schade bedraagt ruim 15.000 euro.

Opening gebouw Maranatha
Belangstellenden kunnen zaterdag het vernieuwde gebouw Maranatha van de hervormde gemeente van Benschop bezichtigen. De verbouwing begon in april vorig jaar. Allereerst is met hulp van vrijwilligers een gedeelte van het gebouw gesloopt. De ruwbouw is uitbesteed aan een aannemersbedrijf. De afwerking is voor een groot deel door gemeenteleden gedaan.

Het geld voor de verbouwing zamelde de gemeente onder andere in met een eenmalige huis-aan-huiscollecte en een talentenactie. In het gebouw is een nieuwe keuken geplaatst, werd alles opnieuw gestoffeerd en zijn nieuwe plafonds aangebracht.

Maranatha wordt niet alleen gebruikt door de hervormde gemeente van Benschop, maar doet ook dienst als rouwcentrum. Er zijn sinds de verbouwing twee opbaarkamers, die elk een eigen ingang voor de nabestaanden van de overledene hebben.

Verhuizing De Rank
Kerkelijk centrum De Rank verhuist definitief naar een plaats dicht bij de hervormde kerk in Nieuwkoop. Het nieuwe gebouw komt aan de VVV-zijde van het Reghthuysplein. Rechts van het centrum worden drie stadswoningen gebouwd.

Dat bleek vrijdag tijdens het ondertekenen van de intentieovereenkomst ”Ontwikkeling dorpshart derde fase”. De komende jaren krijgt het Reghthuysplein in Nieuwkoop een grote opknapbeurt. Er komen onder meer woningen, een paviljoen met terras en een inloophaventje.

Dat De Rank, dat nu nog midden op het plein staat, moest wijken voor een beter zicht op de Nieuwkoopse Plassen werd al snel duidelijk. Maar waar het centrum dan zou komen, bleef lange tijd onzeker. Nu zijn de betrokken partijen tot overeenstemming gekomen. Wethouder Brouwer: „Het nieuwe gebouw wordt heel mooi en lijkt zelfs op een kerk.”

Opgravingen Grote Kerk Breda
De Grote Kerk in Breda is waarschijnlijk ouder dan tot nu toe werd aangenomen. Nieuw onderzoek naar graven onder de oudste funderingen van de kerk heeft dat uitgewezen, meldde de gemeente Breda verleden week, aldus locale media.

Op basis van historische bronnen was een eerste vermelding van de kerk in 1267 bekend. Bij opgravingen zijn tien jaar geleden botresten verzameld die er nu op wijzen dat de eerste Bredanaars al in de twaalfde eeuw hun laatste rustplaats vonden op de plaats van het huidige kerkgebouw. Het staat daarmee vast dat er op deze locatie ongeveer honderd jaar eerder al een kerk moet hebben gestaan, aldus de gemeente.

Resten van het toenmalige kerkgebouw zijn er nog niet gevonden. Het archeologisch onderzoek duurt nog tot volgend jaar.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer