Buitenland

Politie Kenia verhindert bijeenkomst oppositie

NAIROBI - De Keniaanse autoriteiten hebben vrijdagmorgen duizenden politiemensen in de hoofdstad Nairobi ingezet om een protestmars door de oppositie te verhinderen. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen tegen tegenstanders van president Mwai Kibaki.

Buitenlandredactie
4 January 2008 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 05:25

Aanhangers van oppositieleider Raila Odinga wilden vrijdag betogen tegen de herverkiezing van Kibaki. Odinga, van de West-Keniaanse Luostam, stelt dat president Kibaki, van de Kikuyustam uit het centrale deel van het land, verkiezingsfraude heeft gepleegd.Donderdag raakten demonstranten en ordetroepen ook al slaags in de sloppenwijken van Nairobi. Van het geplande vreedzame protest tegen de omstreden herverkiezing van president Mwai Kibaki kwam het niet. Menigtes oppositieaanhangers gooiden stenen naar agenten en werden met traangas en waterkanonnen uiteengedreven.

„Dit is nu een dictatuur”, riep een van de betogers. Op een gegeven moment knielde een menigte en riep: „Dood ons allemaal.” De politie schoot daarop in de lucht. Ook staken demonstranten auto’s en gebouwen in brand. Winkels en benzinestations werden geplunderd.

Te midden van de chaos zei een belangrijke functionaris van de oppositiepartij van Raila Odinga dat de demonstratie was uitgesteld tot vrijdag. Hij riep oppositieleden op naar huis te gaan. „We zijn vreedzame mensen die geen geweld wensen”, riep hij door een megafoon.

Kibaki zei diep verontrust te zijn door het „zinloze geweld.” Wanneer het land tot rust is gekomen, is hij bereid met de partijen te praten, zei hij. Odinga zei niet met Kibaki te willen praten totdat die toegeeft dat hij de verkiezingen heeft verloren.

De politieke crisis in Kenia heeft geleid tot etnische gewelddadigheden door het hele land. Zeker 300 mensen zijn om het leven gekomen en 100.000 zijn op de vlucht geslagen. Procureur-generaal Amos Wako riep donderdag op tot een onafhankelijk onderzoek naar de verkiezingsuitslag.

De Amerikaanse onderminister voor Afrikaanse Aangelegenheden, Jendayi Frazer, reisde donderdag af naar Kenia om de politieke leiders in dat land direct op het hart te drukken de onrust na de omstreden presidentsverkiezingen niet uit de hand te laten lopen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington benadrukte dat Frazer niet naar Kenia gaat om te bemiddelen, maar president Mwai Kibaki en zijn rivaal Raila Odinga zal aanmoedigen samen te zoeken naar een politieke oplossing.

Eerder donderdag pleegde minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice telefonisch overleg met EU-buitenlandcoördinator Javier Solana over de situatie in Kenia. Ook telefoneerde zij met Kibaki, na woensdag al met Odinga te hebben gebeld.

Volgens de woordvoerder van het State Department zijn Rice en Solana het er over eens dat Kibaki en Odinga zich moeten verzoenen en samen een politieke oplossing moeten zien te vinden. Woordvoerder Sean McCormack sprak tegen dat Rice en Solana specifiek hebben aangedrongen op de vorming van een coalitie of een regering van nationale eenheid. „Wij gaan hier niets voorschrijven”, zei McCormack. „In wezen moet de oplossing ”made in Kenya” zijn.”

De Zuid-Afrikaanse geestelijke en politicus Desmond Tutu sprak donderdag met oppositieleider Odinga. Nobelprijswinnaar Tutu hoopt ook president Kibaki te spreken te krijgen. Hij wil naar eigen zeggen „de politieke leiders duidelijk maken dat de confrontatiekoers geen uitweg biedt.” Ook zei hij: „Dit land was een voorbeeld van stabiliteit. Dat beeld is nu vernietigd.”

In de sloppenwijk Mathare gooiden groepen mannen stenen naar elkaar. Een benzinestation brandde af en langs de weg stonden uitgebrande auto’s. Op een modderpaadje lag een lichaam, met het gezicht naar beneden. Een huilende vrouw haalde haar in elkaar geslagen man uit de rivier, waar hij was achtergelaten door zijn aanvallers. De politie noemde de demonstranten hooligans en beschuldigde hen van aanvallen op benzinestations en winkels.

In de kuststad Mombasa gingen honderden mannen op weg naar het centrum, maar ze werden spoedig tegengehouden door ordetroepen. Een demonstrant werd in het hoofd geschoten, zei een getuige.

De grootste kranten van Kenia verenigden zich in een ongekend groot voorpagina-artikel, waarin ze smeekten: ”Redt ons geliefde land”. Onder foto’s van uitgebrande steden, verontruste stedelingen en jongeren die banden in brand steken, riepen de kranten Kibaki en Odinga op een einde te maken aan het stammengeweld dat Kenia verscheurt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer