Kerk & religie

GZB vraagt steun voor zending Kenia

NAIROBI - De Gereformeerde Zendingsbond (GZB) heeft donderdag een brief gestuurd naar alle gemeenten die betrokken zijn bij het zendingswerk in Kenia. De zendingsorganisatie vraagt gebed voor de Keniaanse bevolking en voor de veiligheid van de zendingswerkers.

Kerkredactie
4 January 2008 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 05:25

Dat meldde de GZB donderdag in een persbericht.De situatie in het Oost-Afrikaanse land is gespannen doordat oppositieleider Raila Odinga de uitspraak van de kiescommissie betwist dat president Mwai Kibaki de presidentsverkiezingen van vorige week heeft gewonnen. De stembusstrijd is in delen van Kenia uitgemond in een stammenoorlog, waardoor zeker 340 mensen het leven hebben verloren. Zeker 100.000 mensen zijn op de vlucht geslagen.

Volgens de GZB zijn veel leden en een aantal predikanten van de Hervormde Kerk van Oost-Afrika op de vlucht. Ook verloren velen door brandstichting hun huis en bezittingen. De zendingsorganisatie vraagt gebed om verzoening tussen de leiders en de verschillende bevolkingsgroepen.

Ook is voorbede nodig voor de veiligheid van de zendingswerkers, aldus de GZB. Jurjen de Groot, zendingswerker in Eldoret, is woensdag met zijn gezin naar Nairobi geëvacueerd. Ook Hilda Timmerman, die op het moment dat het geweld uitbrak bij hen op bezoek was, is naar de Keniaanse hoofdstad vertrokken. Toen het geweld in Eldoret uitbrak, waren Koos en Annemarie Snaterse met vakantie in het Samburugebied. Voorlopig zullen zij daar blijven. Ook de andere zendingswerkers in Kenia maken het goed.

De GZB vraagt in de brief ook om financiële steun. De partner van de zendingsorganisatie, de Hervormde Kerk van Oost-Afrika, heeft een verzoek gedaan om hulp voor de eerste opvang van de vele duizenden vluchtelingen. Er is met name een groot tekort aan voedsel.

De kerkelijke hulporganisaties Cordaid en Kerk in Actie hebben uit Kenia nog geen verzoeken om noodhulp ontvangen. Kerk in Actie heeft in het Oost-Afrikaanse land een programma voor mensen die besmet zijn met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.

In Kenia werken twee Nederlandse missionarissen van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën. De ene missionaris werkt sinds vijf jaar in een vluchtelingenkamp in het oosten van het Afrikaanse land, de andere is verbonden aan het seminarie in Nairobi. Het is gebruikelijk dat missionarissen in een land blijven, tenzij hun leven ernstig gevaar loopt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer