Rookverbod in Franse en Duitse horeca
PARIJS/FRANKFURT (AP) - In Frankrijk en negen Duitse deelstaten geldt sinds dinsdag een rookverbod in de horeca. Volgens de Franse minister van Gezondheid, Roselyn Bachelot, betekent het verbod een „revolutie” voor Frankrijk en een „grote stap voorwaarts.”
In de Franse kroegen en restaurants werd dinsdag nog een oogje toegeknepen, maar vanaf woensdag kunnen rokers een boete van 63 euro tegemoet zien. Eigenaren van een etablissement waar toch wordt gerookt lopen zelfs het risico op een boete van 135 euro.In Duitsland is het sinds dinsdag in negen deelstaten verboden om in horecagelegenheden nog een rokertje op te steken, behalve in aparte rookruimten. In Nedersaksen, Baden-Württemberg en Hessen was het verbod al eerder dit jaar van kracht geworden. De overige van de zestien Duitse deelstaten volgen later dit jaar.
De regels zijn echter niet in alle deelstaten strikt hetzelfde. Op sommige plaatsen worden uitzonderingen gemaakt voor besloten gezelschappen of cafés met maar één ruimte waar alleen de eigenaar bedient. Ook de boetes verschillen van plek tot plek. Zo worden in Baden-Württemberg alleen de rokers zelf bestraft, maar kunnen in andere deelstaten de uitbaters boetes opgelegd krijgen die in de duizenden euro’s lopen.
In Frankrijk was het vanaf februari al verboden om te roken op de werkvloer, vliegvelden, in scholen, treinen, ziekenhuizen en andere openbare gelegenheden. De Fransen mogen in het nieuwe jaar alleen nog rookwaar opsteken binnenshuis en in hotelkamers en afgesloten rookruimtes in de horeca.
Veel horeca-uitbaters vrezen verlies aan inkomsten. Bij de ochtendkoffie, op de dansvloer en na de maaltijd wordt immers veel gerookt. „Er zal zeker sprake zijn van een daling. De tabaksbar is onderdeel van de Franse traditie”, zegt Christophe Mgo, eigenaar van de bar Le Marigny in Parijs. „De klanten die roken blijven zeker korter en ze zullen slechts één biertje of kopje koffie drinken, niet twee.”
Een landelijke vereniging van disco-eigenaren verwacht op korte termijn een daling van inkomsten van 5 tot 8 procent en heeft de regering aangespoord om de politie op te dragen begrip te tonen bij de handhaving van het verbod. Zo’n 10.000 demonstranten, vooral tabaksverkopers, hielden vorige maand een protestmars door Parijs. Tevergeefs poogden ze de regering ervan te overtuigen het nieuwe rookverbod te versoepelen.
Een op twee regelmatige rokers overlijdt aan zijn verslaving. Aan meeroken overlijden jaarlijks 5000 niet-rokers, stelt het Franse ministerie van Gezondheidszorg. Een kwart van de 60 miljoen Fransen rookt.