„Het is pas echt gezellig met drank”
GORINCHEM (ANP) - Vernielzucht bestrijden met folders: werkt dat? Voor het politiekorps Zuid-Holland-Zuid is dat deze jaarwisseling de hamvraag. Het korps verdubbelt niet alleen het aantal agenten, maar gaat ook de straat op om jongeren van dronkenschap en vernielzucht te weerhouden.
„Maar met drank op wordt het toch pas echt gezellig?” zegt een jongen op straat in Gorinchem.„Natuurlijk, maar laten we het wel gezellig houden”, reageert een politievoorlichter lachend. Ze kloppen elkaar op de schouder. Samen met twee buurtagenten deelt hij folders uit met de titel ”Doe ff normaal, anders ben je er gloeiend bij”. Iedereen kent elkaar in Gorinchem, en de agenten kennen ’hun’ jongeren. Lastig om met hen in gesprek te gaan, vinden ze het dan ook niet. „Maar we kijken wel of ze een beetje aanspreekbaar zijn. Je moet hen in een rustige sfeer treffen”, vertelt een buurtagent.
De voorlichtingscampagne is in het leven geroepen omdat het tijdens de vorige jaarwisseling fout ging. Het aantal brandstichtingen bijvoorbeeld bleek verdubbeld, en ook het aantal vernielingen was sterk gestegen. Om dat te verbeteren trof de korpschef, samen met onder meer het openbaar ministerie en de gemeenten, extra maatregelen. Wie iets vernielt, betaalt de schade zelf. Verder geldt een lik-op-stukbeleid. Diverse gemeenten organiseren feesten om te voorkomen dat jongeren gaan rondhangen en vernielingen aanrichten.
De reacties op de campagne zijn volgens de twee buurtagenten voornamelijk positief. De meest negatieve zijn het niet aannemen van voorlichtingsmateriaal of het negeren van een agent. De boekjes met recepten voor alcoholvrije cocktails, die jongeren kunnen winnen als ze een vragenlijstje over alcohol foutloos beantwoorden, zijn zelfs populair. Bij de plaatselijke ijsbaan doet een groepje jongeren enthousiast mee aan de quiz, ondanks dat de meesten van hen zeggen niet te drinken. Na afloop nemen ze de cocktailboekjes als trofeeën in ontvangst.
Ook een eindje verderop vullen twee meisjes de vragenlijstjes in. Het antwoord op de vraag of er meer alcohol zit in een glas whisky of een mixdrankje, hebben ze fout. Net als veel leeftijdsgenoten onderschatten zij het alcoholpercentage van de populaire breezers.
Als de agenten verder lopen, zeggen de meisjes dat ze denken dat de campagne niet helpt. Hoe moet het probleem dan worden aangepakt? Een van de meisjes antwoordt: „Daar maak ik me niet druk om.” Praat ze er wel eens over? „Nooit.”
De agenten geven toe dat niet iedereen de boodschap zal oppakken. Toch geloven ze dat wat zij doen, zin heeft. „We kunnen alleen proberen om hen ergens bewust van te maken. Ik denk dat ze er wel over nadenken”, zegt de voorlichter.
Of dat inderdaad zo is, zal donderdag blijken. Dan maakt het korps bekend hoe het de jaarwisseling is doorgekomen.