Elk geschoten zwijn voortaan langs keurmeester
DEN HAAG - Het vlees van elk hert en wild zwijn moet -voordat het op iemands bord belandt- vanaf 1 januari 2008 worden gekeurd.
Dat meldde het ministerie van Landbouw (LNV) vrijdag.In Nederland gaat al het vlees dat via de handel bij een consument terechtkomt eerst langs de keurmeester. Daarop geldt tot nu toe één uitzondering: op wild dat wordt geschoten voor de lokale markt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een zwijn dat een jager direct aan een plaatselijk restaurant verkoopt.
Vanaf volgend jaar komt hier verandering in. Vanaf 1 januari mag er geen wild meer in de handel komen zonder dat een gekwalificeerd persoon het heeft onderzocht. Die heeft voor deze keuring een speciale opleiding gevolgd als aanvulling op de jachtopleiding. Bij de handel tussen EU-lidstaten was zo’n keuring al verplicht.
Met de nieuwe regel ontstaat meer transparantie over de manier waarop de voedselveiligheid wordt gewaarborgd, aldus LNV. De nieuwe maatregel sluit verder beter aan op de Europese hygiëneverordeningen voor levensmiddelen.
Karkassen van wilde zwijnen die zijn bestemd voor de reguliere en Europese handel moeten op trichinella, een parasitaire worm, worden onderzocht. Als mensen vlees eten dat met trichinella is besmet, kan dat tot ernstige ziekteverschijnselen leiden.
Het betrokken bedrijfsleven staat positief tegenover de wijzigingen, meldt LNV. „Ze passen bij het streven naar meer transparantie voor de -lokale- marktpartijen en de steeds groter wordende behoefte van de consument naar informatie over het product en de productiewijze.” De vraag naar transparantie sluit ook aan bij ontwikkelingen in andere Europese lidstaten, aldus LNV.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet toe op de naleving van de nieuwe regelgeving.