Noodweer treft Indonesië
MAKASSAR/DENPASSAR (ANP) – Noodweer teistert grote delen van Indonesië. Na Java hebben ook eilanden als Sumatra, Sulawesi en Bali zwaar te lijden onder tropische stormen.
De aanhoudende regenval veroorzaakt verwoestende overstromingen en aardverschuivingen. Meer dan 130 mensen verloren de afgelopen twee dagen al het leven. De autoriteiten verwachten een nog hoger dodental. Tientallen personen worden vermist. De Indonesische president Susilo Bambang Yudoyono riep tijdens een kerstviering in Jakarta het Indonesische volk op tot solidariteit met de slachtoffers.In het uiterst zwaar getroffen gebied Karanganyer op Java moesten de hulpdiensten hun werkzaamheden staken vanwege de aanhoudende regen. Op veel plaatsen zoeken reddingswerkers naar slachtoffers in huizen die door modder zijn bedolven of tot het dak in het water staan. Vaak hebben hulpverleners slechts de beschikking over licht gereedschap en kan de modder alleen met de hand worden doorzocht.
Zeker veertig mensen worden nog vermist na het wegspoelen van een brug in de provincie Oost–Java. Het kolkende water sleurde auto’s en motoren mee. Enkele mensen konden worden gered.
Tienduizenden Javanen zijn inmiddels op de vlucht geslagen. Volgens Indonesische media zijn in Midden–Java zeker 28.000 mensen ontheemd. Het Rode Kruis meldde 45.000 vluchtelingen in Oost–Java.
Op Bali is het bij toeristen uiterst populaire strand van Kuta gesloten. Golven met een hoogte tot mogelijk vier meter maken de kust onveilig. Vooralsnog zijn er geen meldingen van Nederlandse toeristen die in de problemen zijn. „Met onze gasten gaat het goed", zei een woordvoerster van reisorganisatie Tui Nederland. Tui (Holland International, Arke, Kras) heeft een paar honderd Nederlandse vakantiegangers in Indonesië. Het overgrote deel verblijft op Bali.
De Indonesische regering heeft een bedrag van ruim 15 miljoen dollar vrijgemaakt dat direct besteed kan worden aan de hulpoperatie en aan het voorkomen van nieuwe wateroverlast en overstromingen. Door de massale ontbossing leidt wateroverlast op Java en andere eilanden van de archipel steevast tot grote problemen omdat het water niet of nauwelijks meer wordt tegengehouden door vegetatie op hellingen.