Kerst in teken van oproep tot vrede
JERUZALEM - Paus Benedictus XVI heeft in zijn kerstboodschap gepleit voor wereldvrede. De Wereld Evangelische Alliantie (WEA) heeft met de kerstdagen opgeroepen tot gebed voor de vervolgde christenen.
De paus stond stil bij de gevolgen van de milieuveranderingen. Hij riep op te denken aan de slachtoffers van „bloedig geweld, terrorisme en elk soort geweld dat voor lijden zorgt.”Hij sprak over de slachtoffers van etnische, religieuze of politieke spanningen, vooral kinderen, vrouwen en bejaarden. „Moge het kerstkind Jezus wijsheid en verlichting geven aan politieke leiders om met oplossingen te komen”, aldus de kerkleider. Daarnaast wees hij op de gevolgen van klimaatproblemen voor de mensheid. „Er komen steeds meer vluchtelingen als gevolg van ontwrichtingen in het milieu.”
De kerkleider sprak de traditionele zegen voor stad en wereld (”Urbi et Orbi”) uit vanaf het balkon van de St.-Pieter in Rome. Duizenden toehoorders op een zonovergoten Sint-Pietersplein reageerden met gejuich en applaus.
De kerkleider sprak de zegeningen uit in 63 talen, waaronder voor het eerst in het Guaraní, een inheemse taal uit Zuid-Amerika. Het Nederlands was als zevende aan de beurt: „Zalig en gelukkig kerstmis.”
Tijdens een kerstviering in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever riep de rooms-katholieke patriarch van Jeruzalem, aartsbisschop Michel Sabbah, op tot verzoening. De Palestijnse president Mahmud Abbas woonde de dienst bij in de Geboortekerk in de geboorteplaats van Jezus.
„Dit land van God kan niet voor sommigen een land zijn van leven en voor anderen een land van dood, uitsluiting, bezetting en politieke gevangenschap”, aldus de Palestijnse patriarch. Hij laakte daarmee de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden.
Naar schatting 60.000 christenen uit de hele wereld waren naar Bethlehem gekomen om het kerstfeest te vieren. Het was voor het eerst sinds 2000 dat er weer zo veel christenen in Bethlehem zijn. Dit is mogelijk door de relatieve rust in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De meeste hotels waren volgeboekt.
De Britse koningin Elizabeth stelde in haar kerstrede dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft „voor de kwetsbare mensen in de maatschappij te zorgen”. Volgens de 81-jarige monarch benadrukken alle grote religies van de wereld deze boodschap.
„Het kerstverhaal vestigt de aandacht op alle mensen die zich aan de rand van de samenleving bevinden, mensen die zich afgesneden en benadeeld voelen”, zo sprak Elizabeth. „Een ieder van ons kan ook helpen door het geven van een klein beetje tijd, een talent of een bezit”, aldus de vorstin in de eerder opgenomen uitzending. Haar kerstboodschap is voor het eerst ook op de populaire videowebsite YouTube te zien.
De Wereld Evangelische Alliantie (WEA) heeft met de kerstdagen opgeroepen tot gebed voor de vervolgde christenen. In een rondzendbrief schrijft zij dat het „een leugen van de satan” is om te denken dat christenen machteloos zijn. Zij kunnen door hun gebeden, die vervuld zijn door de Heilige Geest, veel bewerken. De WEA vraagt aandacht voor de situatie in verschillende regio’s in de wereld, waar christenen vanwege hun geloof worden onderdrukt of achtergesteld. Zij noemt daarbij Indonesië, Irak, Egypte, Noord-Nigeria, Laos, India, Sri Lanka, China, Vietnam, Wit-Rusland en Rusland.