Hindoes India verbranden acht kerken tijdens Kerst
NEW DELHI - Hindoe-extremisten hebben in de Oost-Indiase staat Orissa tijdens de Kerst ten minste acht christelijke dorpskerken en een tiental woningen van christenen in de as gelegd. De Indiase autoriteiten hebben dit gisteren gezegd. Bij onlusten tussen hindoes en christenen vond ten minste één persoon de dood en vielen tientallen gewonden.
De regering van Orissa stelde een uitgaansverbod in en liet ten minste 450 agenten patrouilleren. Het geweld was woensdag grotendeels geluwd, maar buiten de zone van het uitgaansverbod deden zich sporadisch nog ongeregeldheden voor. De verbrande kerken stelden qua architectuur weinig voor: de meeste waren opgetrokken uit leem en hadden een rieten dak.Hindoes zeiden dat het geweld was uitgelokt door christenen, die een van hun leiders hadden aangevallen. Volgelingen van de leider waren hem te hulp geschoten, waarna christelijke extremisten zo gefrustreerd waren geraakt dat zij hun woede koelden op een hindoe en hem met een bijl doodsloegen.
De in New Delhi gevestigde Katholieke Bisschoppen Conferentie van India zei dat het geweld maandag was uitgebroken. Hindoe-activisten maakten bezwaar tegen een kerstspel, omdat dit hindoes van lage kaste zou aanmoedigen zich tot het christendom te bekeren. Hindoes hadden daarbij het vuur op christenen geopend en drie van hen verwond.
India telt zo’n 1,1 miljard inwoners, van wie verreweg de meesten hindoe zijn. Christenen zijn goed voor 2,5 procent, moslims voor 14 procent. Hindoepartijen in Orissa accepteren niet dat hindoes tot het christendom worden bekeerd. De staat heeft een wet aangenomen waarin is vastgelegd dat een bekering alleen geldig is als de politie daarvoor toestemming heeft gegeven. Christelijke organisaties betwisten de rechtmatigheid van de wet voor de rechter.
Het aantal aanvallen op christenen en moslims groeide het afgelopen jaar sterk. Ook voerden enkele Indiase deelstaten antibekeringswetten in, die een overgang naar een andere religie verbieden. De wetten verbieden alle pogingen om mensen door middel van ”dwang, verleiding of frauduleuze motieven” te bekeren tot een andere godsdienst.
Overtreding van de antibekeringswet leidt tot een celstraf van minimaal twee jaar of tot een geldboete die kan oplopen tot omgerekend ongeveer 650 dollar. Doel van de wet is „handhaving van de harmonie.”
Christenen staan het meest onder druk in landelijke gebieden, waar militante hindoes kerken vernielen en voorgangers bedreigen en vermoorden. De hindoes richten zich op christenen die in de laagste kaste zitten.