Prostituee in de knel door opschonen wallen
Amsterdam wil het wallengebied opschonen. De manier waarop dat gebeurt, pakt echter nadelig uit voor de vrouwen die er achter de ramen zitten, stelt Evelien Roukema.
Het nieuwe beleid van de gemeente Amsterdam zet prostituees van de regen in de drup. Scharlaken Koord, onderdeel van de stichting Tot Heil des Volks, staat achter de plannen van het stadsbestuur om de prostitutie in Amsterdam aan te pakken, maar heeft grote twijfels bij de manier waarop de gemeente dat wil doen. Het stadsbestuur heeft plannen om een groot deel van de wallen te saneren. Door een deel van de bordelen te sluiten, hoopt het de criminaliteit rond de Dam terug te dringen.In eerste instantie lijkt het plan van de gemeente een nobel streven. Het lijkt een begin te zijn van een positieve kentering op het gebied van normen en waarden in Nederland. Maar Scharlaken Koord spit graag even dieper. Volgens ons is het de gemeente voornamelijk te doen om het oppoetsen van het stadsbeeld. De problemen van de prostituees zijn daarbij van ondergeschikt belang. De wallen en de uitwassen daarbij komen het imago van de stad tenslotte niet ten goede en aan sekstoerisme valt weinig belasting te verdienen. Uit onderzoek van de gemeente, eerder deze maand, blijkt dat veel van de prostituees op de wallen zwartwerken. Deels omdat er weinig belastingcontrole is, maar voornamelijk omdat veel van de vrouwen illegaal in Nederland wonen en werken.
Daar zit dan ook de pijn voor de lokale overheid. De gemeente wil vooral panden sluiten die in verbinding staan met de onderwereld. In die panden werken voornamelijk buitenlandse vrouwen die door vrouwenhandel in Nederland zijn gekomen. Als de gemeente Amsterdam de voorgenomen plannen uitvoert, zullen vooral de slachtoffers van vrouwenhandel daar de dupe van worden. Scharlaken Koord verwacht dat de illegale vrouwen, veelal afkomstig uit Albanië en Hongarije, doorverkocht worden aan handelaren in het buitenland. Uiteindelijk zullen ze gedwongen worden te werken op de straten van Napels, Brindisi en Tirana, waar ze een aanzienlijk hoger risico lopen op aids, steekpartijen en geweld dan in Amsterdam. Het sluiten van de bordelen in de rosse buurt lijkt rooskleurig, maar is dat in werkelijkheid niet.
Scharlaken Koord wil het probleem bij de wortel aanpakken en pleit voor alternatieve uitstroommogelijkheden voor prostituees. Onderzoek gaf twee jaar geleden al aan dat de meerderheid van de vrouwen achter de ramen wil stoppen zodra een alternatief wordt geboden. De stichting biedt dit alternatief al jaren aan in de vorm van een individueel uitstapprogramma, waarbij aandacht is voor zowel praktische als psychosociale problematiek. Daarnaast maakt ze de vrouwen bekend met het Evangelie. Scharlaken Koord heeft het afgelopen jaar tientallen prostituees geholpen. De stichting kan de vraag met de huidige personeelsbezetting echter nauwelijks aan. Zij roept de gemeente daarom op met voldoende geld over de brug te komen voor uitbreiding van de uitstroommogelijkheden.
Samenwerking
Een grote stap voorwaarts in de strijd tegen prostitutie is het convenant voor alternatieve huisvesting, dat de christelijke organisatie deze week met Woonstichting De Key sloot. Deze woningcorporatie stelt drie appartementen beschikbaar voor prostituees die via het uitstapprogramma van Scharlaken Koord een nieuwe start in hun leven willen maken.
Op dat spoor wil Scharlaken Koord in de toekomst verdergaan. Ze ziet graag een samenwerkingsverband met de gemeente tot stand komen. Dan is er niet alleen voor het stadsbeeld, maar ook voor de vrouwen die willen stoppen een betere toekomst.
De auteur is stafmedewerker van de stichting Tot Heil des Volks in Amsterdam.