Kerk & religie

Grondvlak

In de Ridderkerkse wijk Bolnes is de hervormde Boezemkerk al vijftig jaar een ijkpunt. Op 19 december 1957 werd het gebouw aan de Pretoriusstraat in gebruik genomen, midden in een nieuwe woonwijk. „De nok moest boven de naburige flats uittorenen”, vertelt scriba J. de Koning.

18 December 2007 09:35Gewijzigd op 14 November 2020 05:23
EDE – Impressie van het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Ede. Foto gereformeerde gemeente Ede
EDE – Impressie van het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Ede. Foto gereformeerde gemeente Ede

Door de florerende scheepsbouw in die jaren trok de gemeente veel bezoekers van buitenaf. „Met 600 zitplaatsen zat de kerk tjokvol.”Begin jaren zestig kreeg de Boezemkerk landelijke bekendheid met het peperdure Willem van Leeuwenorgel. Het unieke geluid zorgde ervoor dat veel kerkkoren er grammofoon- en cd-opnamen maakten. Sinds kort produceert een gespecialiseerd bedrijf samples van de orgelsound, die in de Verenigde Staten en Rusland gretig aftrek vinden.

Een recent aanbod van een projectontwikkelaar om de Boezemkerk te slopen in ruil voor een combinatiegebouw met huizen, werd door de kerkrentmeesters afgeslagen. Hierbij speelde niet alleen geld een rol, aldus De Koning. „Een kerkgebouw zorgt voor uitstraling in de wijk.”

Tijd voor een jubileumfeest is er niet, zegt de scriba. Recente sloopplannen en een zoektocht naar een nieuwe predikant vergen veel tijd. „Misschien dat gemeenteleden hun schouders eronder willen zetten.”

Nieuwbouw geref. gem. Ede
De gereformeerde gemeente in Ede heeft nieuwbouwplannen. De nieuwe gemeente, die op 9 februari is geïnstitueerd, maakt op dit moment gebruik van de Noorderkerk in Ede. Op dit moment telt de gemeente bijna 550 leden en doopleden en is de Noorderkerk zondags helemaal gevuld. Naar verwachting zal de gemeente op termijn doorgroeien naar meer dan 1000 leden en doopleden.

Het ontwerp van de nieuwe kerk is gemaakt door architectenbureau Roos en Ros uit Oud-Beijerland. Het plan omvat een kerkzaal met ongeveer 900 zitplaatsen. In de toekomst is het mogelijk dit aantal door middel van een galerij uit te breiden tot 1000 zitplaatsen. Achter de kansel ligt de consistorie. Het orgel komt boven de kansel en de consistorie. Een ruime ontmoetingshal en diverse grotere en kleinere zalen liggen in de zogenaamde entreelaag onder de kerkzaal.

Het gebouw is ontworpen in de stijl van de jaren dertig. Dit was een voorwaarde gezien de directe omgeving van de kerk. Hoewel de exacte locatie voor de nieuwbouw nog niet bekend is, is wel duidelijk dat deze ten noorden van de Edese wijk Kernhem zal komen. Het is nog niet duidelijk wanneer met de bouw kan worden gestart. Ook de exacte kosten van het nieuwe kerkgebouw zijn nog niet bekend.

Kerk Vierhuizen geopend
Het was hard werken, maar het is gelukt. Een jaar nadat het kerkje van Vierhuizen een miljoen euro won, is de kerk gerestaureerd, zo meldt de organisatie in een persbericht.

Van binnen en buiten staat het gebouw weer goed in de verf, het dak en de toren werden opnieuw bedekt en de banken kregen hun oorspronkelijk groene kleur uit de jaren twintig weer terug. Ook het orgel werd grondig gerestaureerd door orgelbouwer Mense Ruiter uit Zuidwolde. Verder zijn er voorzieningen in de kerk aangebracht, zoals toiletten, een keukentje, verwarming en een geluidsinstallatie.

Vrijdag wordt de kerk officieel in gebruik genomen. Zaterdag is er in de kerk een Gronings programma, speciaal bedoeld voor de inwoners van het dorp.

Synagoge Zuid-Laren geopend
De Progressief Joodse Gemeente Noord Nederland heeft sinds verleden week weer een eigen synagoge. Op 9 december is de synagoge in Zuid-Laren officieel ingewijd voor de Joodse eredienst. Dat meldt het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW).

Het gebouw in Zuid-Laren uit 1883 stond jarenlang leeg. Op 1 december werd het heropend na een ingrijpende restauratie op initiatief van de Vereniging Behoud Synagoge Zuid-Laren.

Bij de officiële ingebruikneming was het kleine gebouwtje van 5 bij 8 meter letterlijk tot de nok gevuld. Beneden is namelijk plaats voor zo’n veertig personen, terwijl er boven zo’n dertig bezoekers een plaats kunnen krijgen. Bij de inwijding droegen twee rabbijnen de Thorarollen naar binnen.

De gemeente in Noord-Nederland telt 25 gezinseenheden.

Restauratie kerk Zwartsluis
De hervormde kerk van Zwartsluis is zaterdag na een restauratie weer officieel in gebruik genomen. Het gerestaureerde orgel is een dag later weer in de eredienst gebruikt.

Het orgel is volledig schoongemaakt en alle mechanieken zijn nagelopen en waar nodig hersteld. Ook is de windlade geheel gerestaureerd. Om het orgel in optimale conditie te houden, zijn maatregelen getroffen om het klimaat in de kerkzaal beter te kunnen regelen. Tegelijkertijd is van de gelegenheid gebruik gemaakt het interieur een flinke opknapbeurt te geven. Het plafond, de muren en de pilaren in de kerk zijn geschilderd. De lichtkronen zijn schoongemaakt, van nieuwe bedrading voorzien en gevernist. Ook hangen er nieuwe gordijnen.

De onderhoudskosten bedragen ruim 100.000 euro. De kerkelijke gemeente heeft dit bedrag zelf bijeengebracht, onder meer door verschillende acties te houden. Van de overheid is geen subsidie ontvangen.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn. Deze rubriek verschijnt volgende week op maandag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer