„Veel Duitsers geloven niet in persoonlijk God”
FREIBURG - De meeste Duitsers zijn weliswaar (nog) lid van een kerk, maar velen geloven niet in een persoonlijk God. Of ze noemen zichzelf wel christen, maar hangen tegelijkertijd een vorm van bijgeloof aan.
Dat is een aantal conclusies van een onderzoek van jonge leden van een migrantengemeente in Freiburg. Zij vroegen vrienden, buren en collega’s naar hun geloofsovertuiging, zo bericht de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea.Van de 128 ondervraagden gaf 76 procent aan tot een kerk te behoren. Van hen verklaarde 23,5 procent niet in God te geloven, en omschreef 24 procent van degenen die dat wel doen, zich tegelijkertijd als bijgelovig. Op vrijdag de dertiende zijn zij bijvoorbeeld extra voorzichtig.
Op de vraag waarin zij geloven, gaf 40 procent aan: een hogere macht; 18 procent: een religie; terwijl voor 14 procent het geloof een filosofie is en 2 procent in zichzelf gelooft. Slechts 13 procent verstaat onder ”geloof” een persoonlijke band met Jezus Christus.
De jongeren die het onderzoekje uitvoerden, stellen vast dat Duitsland een zendingsland is geworden. De gemeente waartoe zij behoren, maakt deel uit van de Vereniging van Evangelie-Christen-Baptistengemeenten in Duitsland, die rond de zestig gemeenten en in totaal 9000 leden omvat. Van hen komen de meesten uit Rusland en de voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan.