2008 wordt Jaar Religieus Erfgoed
UTRECHT (ANP) - Nederland is ongekend rijk aan religieus erfgoed. Niet alleen kerken en kloosters, maar ook synagoges, moskeeën en begraafplaatsen geven een beeld van het geloof in Nederland door de eeuwen heen.
Door de ontkerkelijking staat het religieus erfgoed evenwel onder druk. Religieuze gemeenschappen hebben grote moeite om de kosten op te brengen die met het onderhoud van monumentale gebouwen en het bezit van rijke kunstcollecties verband houden.2008 wordt het Jaar van het Religieus Erfgoed. Het evenement wordt op 17 januari in Utrecht geopend. Deze week is ook een website met informatie over het Jaar van het Religieus Erfgoed gelanceerd (2008re.nl).
Van de ongeveer 19.000 kerken die in de loop der eeuwen in Nederland zijn gebouwd, bestaan er nog circa 7000. Voor de monumenten wordt vaak in een moeizaam proces een nieuwe bestemming gezocht. Bij niet-beschermde gebouwen is de kans op sloop reëel, vooral als ze in een economisch aantrekkelijk gebied staan, zoals de binnenstad.
Kardinaal Simonis heeft in het verleden herhaaldelijk gepleit voor meer financiële steun van de Nederlandse overheid voor het behoud van kerkelijke gebouwen.
Simonis is lid van het comité van aanbeveling van het Jaar van het Religieus Erfgoed, waarvan prof. mr. Pieter van Vollenhoven voorzitter is. Ook secretaris dr. B. Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland, kunsthistoricus Henk van Os en de oud katholieke aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen, maken deel uit van het comité.
Het jaar wordt in december afgesloten in Zeeland.