Economie

Renteverlaging stelt Wall Street teleur

NEW YORK - De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft dinsdag twee rentetarieven verlaagd, maar die verlagingen waren volgens Wall Street te weinig. Grote investeerders verkochten massaal aandelen, waardoor de beursgraadmeter Dow Jones de dag ruim 294 punten (2,14 procent) lager afsloot.

Van onze correspondent
12 December 2007 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:22
NEW YORK - De Amerikaanse Federal Reserve heeft dinsdag twee rentetarieven verlaagd, maar die verlagingen waren volgnes Wall Street te weinig.
NEW YORK - De Amerikaanse Federal Reserve heeft dinsdag twee rentetarieven verlaagd, maar die verlagingen waren volgnes Wall Street te weinig.

De Fed verlaagde de federal funds rate (die banken elkaar berekenen voor leningen) met 0,25 procent tot 4,25 procent. Het was de derde renteverlaging in evenveel maanden, waarmee de rente een vol procentpunt omlaag is gebracht (eenmaal met 0,5 procent en tweemaal met 0,25 procent). Verder werd ook de discount rate (die de Fed banken berekent voor leningen) verlaagd met 0,25 procent tot 4,75 procent.Fed-voorzitter Ben Bernanke werd in dit besluit gesteund door acht collega’s. Eric Rosengren van de centrale bank van Boston pleitte voor een sterkere verlaging van minstens een half procent. Daar had ook Wall Street op gehoopt, nu de gevolgen van de hypotheek- en kredietcrisis steeds merkbaarder worden. Een crisis die verschillende banken al miljarden dollars heeft gekost en die volgens de Fed „mede verantwoordelijk is voor de vertraging van de groei van onze economie.”

President Bush presenteerde vorige week een hulpplan voor deze crisis, maar dat plan kreeg tot nu toe weinig steun van de banken. Het gaat om een vrijwillig plan waartoe banken en grote institutionele beleggers besloten op aandringen van minister van Financiën Henry Paulson. Kern van het plan is een hulpfonds (dat al in oktober werd aangekondigd) waar banken hun problematische hypotheekportefeuilles kwijt kunnen onder bepaalde voorwaarden.

Amerika’s grootste bankgroep Citigroup heeft echter besloten om met een eigen plan te komen. De bank draagt daarom niet bij aan eerdergenoemd hulpfonds, waarvoor een startkapitaal van 80 miljard dollar (54 miljard euro) was beoogd. Dat is een tegenvaller, omdat Citigroup een van de drijvende krachten was achter de opzet van dit fonds. Ook verschillende grote Europese banken besloten zich afzijdig te houden.

„Dit betekent dat een van de steunpilaren van het reddingsplan al nauwelijks van de grond komt. De rest van het plan zoals dat vorige week werd aangekondigd -betreffende regelingen met hypotheekhouders die in problemen zijn geraakt- is bovendien uiterst vaag en vrijblijvend. Concreet betekent dit dat de hypotheekcrisis in feite niet effectief wordt aangepakt, met als gevolg dat deze problematiek de komende zes tot negen maanden, zo niet langer, een molensteen blijft om de nek van de Amerikaanse economie”, aldus Mark Zandi, chef-econoom van het financieel bureau Moody’s in New York.

De Fed zei in de verklaring bij het rentebesluit dat de economische groei van de VS lijkt af te nemen en dat de „onzekerheden” rond de economische groei en de inflatie zijn toegenomen.

Volgens econoom Ruben van Leeuwen van ABN AMRO is het waarschijnlijk dat de Fed volgend jaar de rente verder zal verlagen en koerst de Amerikaanse economie af op een lichte recessie. De eerdere renteverlagingen hebben volgens hem weinig geholpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer