Binnenland

Nieuw plan voor herstel van Fort Pannerden

BEMMEL - Een twee jaar durende restauratie moet een eind maken aan de verwaarloosde toestand van Fort Pannerden, tussen Arnhem en Nijmegen.

Van onze verslaggever
12 December 2007 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:22
PANNERDEN – Beheerder Titus Sijses voor de ingang van Fort Pannerden. In zijn hand de brief van de gemeente Lingewaard waarin de voormalige krakers wordt gevraagd nog een poosje op het fort te passen. De beheerders hebben gemengde gevoelens bij de restaur
PANNERDEN – Beheerder Titus Sijses voor de ingang van Fort Pannerden. In zijn hand de brief van de gemeente Lingewaard waarin de voormalige krakers wordt gevraagd nog een poosje op het fort te passen. De beheerders hebben gemengde gevoelens bij de restaur

De gemeente Lingewaard, Staatsbosbeheer en de overige betrokken partijen maakten dinsdag de plannen bekend voor de 1,8 miljoen euro kostende opknapbeurt.Het fort, strategisch gelegen tussen de Waal en het Pannerdensch Kanaal, kwam in november 2006 landelijk in het nieuws toen de mobiele eenheid met veel machtsvertoon het fort innam. Daarmee kwam een eind aan een zes jaar durende bezetting door krakers.

De ’bevrijding’ was van korte duur: vrijwel direct na de inval betrokken de krakers het bouwwerk opnieuw. De gemeente kwam daarop tot een vergelijk met de actievoerders. Sindsdien fungeren de krakers als beheerder van het fort.

De gemeente wil het fort samen met eigenaar Staatsbosbeheer en de Stichting Fort Pannerden restaureren. „We willen het fort voor de toekomst bewaren. In het gerestaureerde fort is dan plaats voor kleinschalige horeca, musea en een klein congrescentrum”, aldus burgemeester De Vries van Lingewaard.

Fort Pannerden, ooit onderdeel van de Hollandse Waterlinie, dateert uit 1871. Het bouwwerk kampt met grote vochtproblemen. Regenwater loopt door de aardwallen de constructie in en tast daar de muren aan.

Om het bouwwerk waterdicht te maken moet alle aarde die de constructie bedekt worden weggegraven. Vervolgens kunnen scheuren worden gerepareerd en wordt een nieuwe bitumenlaag aangebracht. Daaroverheen komt blauwe klei, die na inklinking waterdicht moet zijn. Ook zijn reparaties aan de muren nodig. Vooral de oostelijke, enkelsteens muur van het fort is in slechte staat.

De gemeente neemt de nu geldende erfpacht op het fort over van de stichting Fort Pannerden. Die stichting wilde sinds het einde van de jaren ’80 een munitiemuseum in het fort inrichten. Dat komt er nu alsnog, maar de stichting heeft niet langer een beheersfunctie voor het fort.

Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat willen in een deel van het fort een expositie inrichten over hun werkzaamheden in het rivierengebied. Volgens burgemeester De Vries tonen diverse ondernemers belangstelling voor horecagelegenheden in het fort. De gemeente wil deze plannen nog nader uitwerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer