Turkmeense voorganger moet land uit
ASJCHABAD – De niet geregistreerde Turkmeense baptistenvoorganger Vyacheslav Kalataevsky, die begin vorige maand na acht maanden cel werd vrijgelaten, heeft Turkmenistan alsnog moeten verlaten. Naar alle waarschijnlijkheid reist hij dinsdag per vliegtuig naar Moskou.
Kalataevsky is maar even met zijn vrouw en negen kinderen, in de stad Turkmenbashi, herenigd geweest. Omdat hij officieel Oekraïens burger is, heeft de Turkmeense immigratiedienst zijn verzoek om een visum afgewezen, zo bericht de Noorse nieuwsdienst Forum 18.Volgens Kalataevsky, voorganger van een kleine onafhankelijke baptistengemeente in Turkmenbashi, werd dit besluit hem op 26 november mondeling meegedeeld. „Niets kreeg ik op papier”, verklaarde hij tegenover Forum 18. „Ook gaven ze geen reden op – volgens de wet zijn ze daartoe niet verplicht. Maar het is duidelijk dat de weigering alles te maken heeft met mijn activiteiten als gelovige. Alles wat sinds 2001 met me is gebeurd, heeft daarmee te maken.”
Kalataevsky werd in dat jaar verbannen als straf voor het leiden van zijn gemeente. Al snel keerde hij echter terug naar Turkmenistan, waar zijn vrouw en kinderen waren achtergebleven. Toen hij dit jaar een poging deed de situatie weer te normaliseren, werd hij opnieuw gearresteerd, berecht en schuldig bevonden aan het „illegaal de grens oversteken.”
De voorganger kreeg drie jaar strafkamp. In oktober werd hem echter pardon verleend – maar het duurde tot 6 november voordat hij daadwerkelijk vrijkwam. Kort daarna herenigde Kalataevsky zich met zijn gezin in Turkmenbashi. Al binnen een week kreeg hij echter te horen dat hij niet meer mocht samenkomen met zijn gemeente.
Tegenover Forum 18 gaf de baptistenvoorganger aan bedroefd te zijn over het besluit van de immigratiedienst. „Ik had gehoopt bij mijn vrouw en kinderen te mogen blijven. Ik ben hier geboren en mijn ouders en broer wonen hier ook.”
De immigratiedienst heeft hem de suggestie gedaan dat zijn vrouw Valentina hem officieel uitnodigt terug te keren. „Maar ik weet niet hoe ze daar dan weer op zullen reageren.”
Een ambtenaar van de dienst in Turkmenbashi, die weigerde zijn naam te noemen, deelde Forum 18 op 4 december mee dat hij niet veel over de zaak Kalataevesky kon zeggen. Hij verwierp de suggestie dat het besluit is genomen om de voorganger te straffen voor zijn religieuze activiteiten. „De immigratiedienst straft niemand”, zei hij. Hij benadrukte ook dat besluiten over visaverstrekkingen worden genomen in de hoofdstad Asjchabad. „Wij zijn maar een klein kantoor.”
Eerder, op 7 juli, werd de Turkmeense evangelist Jevgeni Potolov Turkmenistan uitgewezen. Deze was in mei gevangengenomen.
Volgens M. J. Uijl, directeur van Stichting Friedensstimme, passen de gebeurtenissen „geheel in de strategie van de Turkmeense overheid ten aanzien van christenen. De situatie in Turkmenistan is gespannen. Alle voorgangers zijn nu het land uit gezet. De gemeenten en groepjes gelovigen blijven zonder leiding achter.”
Uijl komt zojuist terug van een bespreking met „de leidinggevende broeders” van Centraal Azië. „Door de actie van het comité vrouwenbonden weten we dat deze weken honderden brieven en duizenden kaarten zijn verzonden naar de christenen in Turkmenistan. We kunnen aantonen dat er meer dan 2000 poststukken per adres verzonden zijn. Inmiddels is gebleken dat geen van de betrokkenen ook maar enige post heeft ontvangen. Dat is sowieso een schending van de internationale regelgeving met betrekking tot de rechten van de mens.”
Friedensstimme beraadt zich momenteel op de situatie, aldus de directeur.
|„De uitzetting van Kalataevsky en het niet bezorgen van post aan Turkmeense christenen geven ons beslist aanleiding de Europese Commissie –opnieuw– snel te benaderen”, zegt B. Belder, Europarlementariër voor ChristenUnie SGP desgevraagd. De Eurofractie staat volgens hem in direct contact met Eurocommissaris Ferrero Waldner over de zorgelijke positie van de christelijke gemeenten in Turkmenistan.
Voor volgende week wil Belder een onderhoud aanvragen met de Turkmeense ambassadeur in Brussel.