Binnenland

Waar is hier de coffeeshop?

Het zit de Koninklijke Landmacht niet mee. Grijpt ze het 325-jarig jubileum van de artillerie aan om weer eens goed in beeld te komen, rolt de marechaussee op dezelfde kazerne een omvangrijk drugsnetwerk op. „U gaat er toch niet over schrijven?”

Riekelt Pasterkamp
27 September 2002 12:50Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Op de legerplaats bij Oldebroek gaan morgen alle remmen los. Het opleidings- en trainingscentrum Vuursteun van de landmacht houdt dan open huis en het publiek is uitgenodigd een kijkje te nemen in de hightech-keuken van de artillerie. En er wordt echt geschoten, verzekert ritmeester Henk Graas.

De Koningin kwam deze week al langs in ’t Harde. Ze reikte aan de drie Nederlandse artilleriekorpsen hun onderscheidingstekens uit. Donderdag waren de veteranen uitgenodigd, vandaag collega-militairen en morgen boeren, burgers en buitenlui. De landmacht kent al enkele jaren regionale open dagen die over het land ’verspringen’. Dit in tegenstelling tot luchtmacht en marine, die ieder jaar in juli hun open dagen hebben.

Op de Knobbel, zoals de legerplaats bij Oldebroek in de volksmond heet, is historisch materiaal te zien en er zijn demonstraties waarbij ouderwetse kanonnen tot leven komen. Zo komen antieke mortieren uit de periode 1860-1904 aan bod, antieke houwitsers uit 1860 en een antieke veldbatterij uit 1892.

Een blik in de nabije toekomst krijgt het publiek via de Pantzerhaubitze 2000. Dit indrukwekkende Duitse geschut, de opvolger van de M109, is volgens kenners het neusje van de zalm op artilleriegebied. De Nederlandse artillerie beschikt nog niet over Pantzerhaubitze, maar wil het aanschaffen.

Het wapen wordt morgen gedemonstreerd door Duitse militairen die speciaal hiervoor naar de legerplaats bij Oldebroek komen. Voor wie er bij wil zijn: om 11.40 en 14.40 uur knallen de vuurlopen. Oordoppen aanbevolen.

Vanzelfsprekend zijn er tijdens het open huis de doeactiviteiten. Stormbaan en klimtorens zijn open. Op een parcours kunnen liefhebbers met terreinfietsen rossen. De landmacht doet er alles aan om de militairen fris van lijf en leden te houden.
O ironie.

Juist in ’t Harde speelt deze dagen het grootste drugsschandaal dat de landmacht ooit trof. Het ziet ernaar uit dat de affaire op de luitenant-kolonel Tonnetkazerne 35 militairen hun baan gaat kosten. De kazerne ligt pal naast de legerplaats bij Oldebroek.

Een fraai complex. De asgrauwe gebouwen waar dienstplichtigen ooit hun dagen sleten, maakten plaats voor fris ogende appartementen. Er is een sporthal, er zijn hobbyruimten, een keuken- en kantinecomplex. Het dorp telt ongeveer 1500 bewoners, van wie de helft op de kazerne overnacht. Maar de legerplaats is, naar nu blijkt, een broedplaats van zaken die het militaire daglicht niet kunnen verdragen.

De zaak kwam aan het rollen toen de commandant van een compagnie in juni aangifte deed van drugsgebruik. Uit het onlangs afgesloten onderzoek van de marechaussee blijkt dat 33 werknemers harddrugs gebruikten. Vijf gebruikten softdrugs. Bij een militair thuis in Apeldoorn werd een complete weedplantage opgerold.

De landmacht zit danig met de affaire in haar maag. Het is niet de eerste keer dat drugs, drank en dames Jan Soldaat in de greep hebben en houden. Seedorf -de plaats in Duitsland waar een Nederlandse brigade is gelegerd- is voor altijd verbonden met drugs. In Ermelo konden mannelijke instructeurs niet van hun vrouwelijke ondergeschikten afblijven. Op missies naar het buitenland geldt weliswaar de twee-blikjes-bier-per-dag-regel maar gecamoufleerd is er genoeg alcohol te krijgen.

Legerwoordvoerster Tanczos in Den Haag is ongelukkig met de link tussen het jubileum en de drugs. Bang dat bezoekers van de open dag in ’t Harde morgen naar de coffeeshop vragen. Volgens haar zijn er door de marechaussee op de Tonnetkazerne twee aanhoudingen verricht en heeft de landmacht acht militairen geschorst.

Ze wil ook de lijn van de landmacht nog wel eens toelichten: Handel in of gebruik van harddrugs: meteen ontslag. Handel in softdrugs: ontslag. Bij een eerste keer gebruik van softdrugs volgt een waarschuwing. Bij de tweede overtreding is de militair alsnog zijn of haar baan kwijt.

Collega-militairen in het noorden van de Veluwe hebben geen goed woord over voor het gedrag van hun blowende collega’s. Een van hen: „Je kunt toch niet stoned een kanon bedienen?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer