RVZ wil 200 miljoen voor innovatie zorg
Het kabinet zou minstens 200 miljoen gulden moeten investeren in innovatie van de zorgsector en ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Een belangrijk deel van het geld moet gebruikt worden voor preventie en biotechnologisch onderzoek. Omdat juist sectoren buiten de zorg, zoals werkgevers, profiteren van betere preventie, moeten zij het genoemde bedrag opbrengen.
Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een advies over biowetenschap dat donderdag is overhandigd aan staatssecretaris Ross van Volksgezondheid. Volgens de RVZ moet het kabinet een visie en een investeringsplan ontwikkelen. De kosten die daarmee gemoeid zijn, 200 miljoen euro, moeten komen van sectoren buiten de zorg, zoals het bedrijfsleven.
De gedachte die hierachter steekt, is dat juist buiten de zorgsector zoveel voordeel behaald kan worden door een betere medische zorg. „Vooral preventieve zorg geeft gezondheidswinst”, stelt de RVZ, „veel meer dan curatieve zorg.”
Aan het voorkomen van ziekten zou veel meer gedaan kunnen worden, vooral als Nederland meer investeert in biotechnologische kennis. „Daardoor kun je te weten komen of iemand een erfelijke aanleg voor een bepaalde ziekte heeft, of juist niet. Als iemand die aanleg heeft, kan een verandering in levensstijl of een preventieve behandeling soms voorkomen dat hij die ziekte daadwerkelijk krijgt. Patiënten mag die mogelijk niet worden onthouden”, aldus de raad.
Bovendien levert het de samenleving als geheel financiële voordelen op. „Er is minder hulp nodig en er is minder ziekteverzuim.” Op het gebied van ziekteverzuim is nog veel vooruitgang te boeken. Werkgevers kunnen daarop nog wel 1 miljard euro besparen, bleek uit eerder onderzoek.
De ontwikkeling van de biowetenschappen gaat internationaal in een hoog tempo. Daardoor neemt de kennis over ziekten en de behandeling ervan snel toe. Nederland daarentegen dreigt de boot te missen als het niet snel innoveert, stelt de RVZ. Zorgelijk is dat ons land minder geld uitgeeft aan gezondheidsonderzoek dan omringende landen en de Verenigde Staten.
Nederland zou ook een aantrekkelijker klimaat moeten scheppen voor de vestiging van biotechnologische bedrijven, vindt de raad. Het moet voorkomen dat het wetenschappelijk onderzoek hier te lande achteruit gaat. Als Nederland weinig perspectief biedt aan de biotechnologische sector, kiezen minder mensen voor een studie of een baan in de zorg en de biowetenschappen, aldus de RVZ.
De raad beseft dat nieuwe behandelmethoden, zoals gentherapie, veel geld kosten. Hij gaat uit van een kostenstijging van 20 procent voor geneesmiddelen die binnen het ziekenhuis worden verstrekt en een stijging van 11 procent van de medicijnen die de apotheek levert. De RVZ vindt echter dat niet alleen de prijskaartjes tellen. „Beschouw de uitkomsten van biowetenschappen als lust en niet als last.”
In haar reactie zei staatssecretaris Ross donderdag dat Nederland op het terrein van de biotechnologie niet alleen maar achter loopt. Er zijn volgens haar ook deelterreinen waarop ons land voorop loopt. Volgens haar zal het kabinet in specifieke gevallen kijken of extra investeringen mogelijk zijn. Vooral de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken zouden zich op dit vlak meer in moeten zetten, stelt Ross.
Het kabinet staat ten aanzien van biotechnologie niet stil, aldus Ross. „Het wil behoedzaam vooruit.”