Economie Rotterdam bezig met inhaalslag
ROTTERDAM - De Rotterdamse economie is in 2006 met 3,3 procent harder gegroeid dan het landelijk gemiddelde van 3 procent en dat van de regio met 2,9 procent.
De werkgelegenheid nam met 2 procent toe en de Rotterdamse bedrijven waren winstgevender dan de gemiddelde Nederlandse onderneming.Dat blijkt uit de Economische Verkenning 2007 die dinsdag door de directeur economie van het OntwikkelingsBedrijf van de gemeente Rotterdam, Ivo Weekenborg, is gepresenteerd. De Economische Verkenning geeft een terugblik op behaalde resultaten en geeft een aanzet op het economisch beleid van de toekomst. In de Rotterdamse haven, onbedreigd de eerste haven van Europa, steeg de omzet met 27 procent en de winst met 14 procent. De omzet van de detailhandel steeg met 4,4 procent. Rotterdam is daarmee de tweede winkelstad van Nederland.
Het aantal starters steeg met 13 procent tot ruim 3000. Het aantal faillissementen daalde van 200 naar 130. Rotterdam voert niet langer het lijstje aan van criminaliteitssteden. Volgens de Economische Verkenning verschuift het zwaartepunt in de Rotterdamse economie van productie, transport en groothandel naar meer persoonsgerichte en informatierechtelijke sectoren als de zorg en kennisdiensten.
Uit de gepresenteerde werkgelegenheidsmonitor 2007 blijkt dat de werkgelegenheidsgroei met 2 procent is toegenomen met 5500 banen. Verwacht wordt dat die groei zich de komende jaren met 1,4 procent zal voortzetten.
Het thema van de Economische Verkenning 2007 is ”Rotterdam als internationale stad” en is gekozen vanwege de komst van de hogesnelheidslijn naar Rotterdam in 2008. Rotterdam heeft de meeste buitenlandse studenten van alle steden. Ook telt de stad 340 buitenlandse vestigingen, terwijl Rotterdamse bedrijven 1100 vestigingen in het buitenland hebben. Ongeveer 12.000 Rotterdammers zijn werkzaam bij bedrijven met een hoofdvestiging over de grens.
Wethouder Economie, Haven en Milieu, M. Harbers, wil de komende tijd inzetten op meer service en dienstverlening aan het internationale bedrijfsleven en het optimaal faciliteren van expats, om zo de internationale aantrekkelijkheid van Rotterdam voor buitenlandse werknemers verder te versterken. Hij is blij dat de Rotterdamse haven alle toprecords doorbreekt en daarmee de energiemotor van Europa is. Harbers maakt zich wel zorgen om hoe de economische groei vast te houden. ”Kennis en innovatieontwikkeling van ondernemingen om ons heen doen het beter dan in Rotterdam. Daar moeten we wat aan doen”, aldus de wethouder.
Ook moeten we volgens hem de economische positie van Rotterdam niet overschatten maar evenmin onderschatten. Volgens wethouder D. Schrijers van Werkgelegenheid zijn veel bedrijven nog onvoldoende voorbereid op de toekomst voor wat betreft hun personeelsbeleid. ”Het tekort op de arbeidsmarkt wordt onderschat”, aldus Schrijers.