Doorligwonden bij veel bewoners verpleeghuizen
Een op de drie bewoners van verpleeghuizen heeft last van doorligwonden. In ziekenhuizen ligt het aandeel patiënten met decubitus rond de 20 procent.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) onder 153 gezondheidszorginstellingen. Het onderzoek is donderdag in Amsterdam gepresenteerd.
De kosten van zorg voor decubitus bedragen naar schatting 450 miljoen euro per jaar. Volgens UM-onderzoekers G. Bours en R. Halfens staat decubitus daarmee op de vierde of vijfde plaats van dure ziektes in Nederland, terwijl doorliggen eigenlijk helemaal geen ziekte is, maar een complicatie.
Doorliggen treedt op als een plaats in de huid niet goed doorbloedt omdat er langdurig druk wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld door een matras. Het gaat gepaard met veel pijn voor de patiënt, een langere ligduur en intensieve zorg.
De onderzoekers stellen dat gezondheidszorginstellingen die aandacht besteden aan decubitus, het probleem daarmee al voor een groot deel kunnen terugdringen. Met eenvoudige en goedkope preventieve maatregelen zoals het aanstellen van een decubitusconsulent en de aanschaf van nieuwe bedden en matrassen kan een aanzienlijke reductie van het aantal patiënten met doorligwonden worden bereikt.
Ook is het volgens de onderzoekers zaak meer afwisseling te krijgen in de houding van bedlegerige patiënten, door middel van de zogenoemde wisselligging. Dat gebeurt op dit moment onvoldoende, mogelijk wegens tijdgebrek van het verplegend personeel.