Buitenland

Londen boos over ‘teddybeerzaak’

LONDEN - De Britse regering is verontwaardiging over het feit dat een van haar staatsburgers in Sudan wordt vervolgd omdat ze toestond dat haar leerlingen een teddybeer de naam Mohammed gaven.

Buitenlandredactie
29 November 2007 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:19

Minister van Buitenlandse Zaken David Miliband zei woensdag dat hij de Sudanese ambassadeur zal ontbieden. Wat de regering daarna doet, hangt af van wat de ambassadeur te zeggen heeft, aldus het kantoor van premier Gordon Brown.De lerares, de 54-jarige Gillian Gibbons uit Liverpool, werd maandag gearresteerd. De school waar ze lesgeeft, Unity High School in Khartoem, werd na haar arrestatie gesloten. De Sudanese procureur-generaal zei dat de zaak donderdag zou worden doorverwezen naar de rechtbank. Gibbons kan maximaal zes maanden gevangenisstraf of veertig zweepslagen krijgen. Britse diplomaten bezochten de lerares woensdag in de gevangenis.

Dinsdag suggereerde het Sudanese ministerie van Buitenlandse Zaken nog dat Gibbons waarschijnlijk zonder te worden vervolgd vrij zou komen.

Islamitische hardliners hebben echter veel invloed in de regering en de hoogste geestelijken van het land hebben de regering opgeroepen ervoor te zorgen dat de lerares wordt gestraft. Ze zeiden het incident te zien als onderdeel van een groter westers complot tegen de islam.

De Britse Moslimraad heeft de Sudanese autoriteiten verzocht de vervolging van de lerares te staken, omdat ze duidelijk geen kwaad in de zin had. Het Amerikaanse Islamitische Congres keurde het besluit om de lerares te vervolgen eveneens af en sprak van een „belachelijke zaak.”

Unity High School telt zo’n 750 leerlingen in de basisschoolleeftijd en ouder, die overwegend uit gegoede Sudanese families komen. Op de in 1902 opgerichte school wordt in Britse stijl lesgegeven. De kinderen namen ”Mohammed” om de beurt mee naar huis en beschreven in een schriftje wat hij in het weekend had meegemaakt. Ze maakten ook tekeningen van de knuffel, waaronder onder meer „mijn naam is Mohammed” geschreven stond. In de islam is het verboden de profeet af te beelden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer