Groter aantal lesuren in buurlanden
APELDOORN - In vergelijking met leeftijdsgenoten uit omringende landen hebben Nederlandse scholieren het zo slecht nog niet. Terwijl er in Nederland een minimum van 1040 lesuren per jaar geldt, is dit gemiddelde in Duitsland, België en Frankrijk hoger. Alleen Engelse leerlingen zitten minder lang in de schoolbanken.
De afgelopen dagen hebben Nederlandse scholieren luidkeels hun protest tegen de urennorm geuit. Volgens de leerlingen moet het aantal lesuren drastisch omlaag. Maar hebben de jongeren recht van spreken, in vergelijking met scholieren elders in Europa?Duitsland
Bij de oosterburen gaan scholieren meer uren naar school dan hun Nederlandse leeftijdgenoten. Hoeveel uur Duitse jongeren les krijgen, verschilt per regio. Onderwijs in de Bondsrepubliek is een zaak van de zestien deelstaten. Daardoor kan het voorkomen dat er in Sleeswijk-Holstein 1100 uur per jaar les moet worden gegeven, terwijl dit in Berlijn 1400 uur is. Gemiddeld moeten Duitse leerlingen 1200 uur per jaar naar school. Af en toe zijn hierover wel kritische geluiden te horen, maar protesten zoals in Nederland zijn tot nu toe uitgebleven.
België
Leerlingen in het Belgische middelbaar onderwijs gaan met gemiddeld 1184 uur per jaar iets langer naar school dan Nederlandse jongeren en iets korter dan Duitse scholieren. Ook in België is onderwijs geen landelijke aangelegenheid. Alleen de leerplicht is er federaal geregeld, verder is onderwijs een aangelegenheid van de Vlaamse, de Waalse en de Duitstalige gemeenschap.
De leerplicht is in België niet gelijk aan de schoolplicht. Anders dan in Nederland kan er in België ook thuis les worden gegeven. Jongeren hoeven dus niet per se naar school om te leren. Wanneer ze dit wel doen, zitten de leerlingen tussen de 32 en de 36 uur per week in de schoolbanken.
Engeland
Engelse scholieren brengen de minste tijd op school door. Ze krijgen 950 uur per jaar les. De verantwoordelijkheid voor het onderwijs is verdeeld tussen het ministerie van Kinderen, Scholen en Gezinnen en het ministerie van Innovatie, Universiteiten en Vaardigheden. De lokale besturen bepalen de lengte van de vakanties en stellen tevens vast hoe laat een schooldag begint en eindigt.
Wat vrije dagen betreft zijn veel scholen tamelijk flexibel. Het wordt steeds meer geaccepteerd dat ouders tijdens officiële lesweken hun kinderen meenemen op vakantie.
Frankrijk
Lange schoolvakanties zijn kenmerkend voor het onderwijs in Frankrijk. Toch maken Franse leerlingen meer uren dan Nederlandse: per jaar krijgen ze 1140 uur les.
Nog een groot verschil, in het voordeel van de Fransen, is het aantal lesdagen. Veel Franse staatsscholen zijn vier dagen per week open. Elke woensdag hebben de leerlingen vrij. Hierdoor zijn in sommige delen van Frankrijk zomervakanties verkort om het verlies van lesdagen te compenseren. Dit gaf veel opschudding onder de ouders. Het heeft geresulteerd in een discussie over de vraag of scholen in gebieden met een warmer klimaat een zwembad moeten krijgen, zodat leerlingen die al halverwege juli beginnen een frisse duik kunnen nemen als de temperaturen erg hoog zijn.