Binnenland

Wethouders geven gehoor aan oproep Van Bijsterveldt

27 November 2007 16:26Gewijzigd op 14 November 2020 05:19
Aan de oproep van staatssecretaris Buyne aan leerplichtambtenaren om contact op te nemen met scholen, wordt gehoor gegeven. Foto ANP
Aan de oproep van staatssecretaris Buyne aan leerplichtambtenaren om contact op te nemen met scholen, wordt gehoor gegeven. Foto ANP

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse onderwijswethouder Hennah Buyne heeft haar leerplichtambtenaren dinsdag opdracht gegeven contact op te nemen met scholen. Zij moeten de onderwijsinstellingen verzoeken erop toe te zien dat kinderen naar de les en niet opnieuw de straat op gaan. Doen leerlingen dat toch, dan kunnen de ambtenaren op verzoek van de scholen in actie komen en ouders bijvoorbeeld een boete geven.

Buyne liet via haar woordvoerder weten het eens te zijn met staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs). Die stelde maandagavond dat wethouders op grond van de leerplichtwet kunnen voorkomen dat scholieren actie voeren en daardoor lesuren mislopen. De Amsterdamse bestuurder noemde het gedrag van sommige leerlingen „volstrekt verwerpelijk". Ze roept ouders en scholen op hun uiterste best te doen om ervoor te zorgen dat jongens en meisjes niet opnieuw over de schreef gaan.

Ook Rotterdam steunt de oproep van de staatssecretaris. Wethouder Leonard Geluk heeft een brief gestuurd aan alle middelbare scholieren in de stad. De scholen delen de brief uit. Geluk schrijft dat het gedrag van de scholieren niet langer kan en dat nog meer acties consequenties zullen hebben, zoals verzuimboetes.

De scholen moeten extra verzuim melden, zodat de gemeente leerplichtambtenaren kan inzetten. De schooldirecties hebben de mogelijkheid gekregen om stakende leerlingen als collectief aan te melden in plaats van per individu. Mochten de scholen zelf geen gehoor geven aan de oproep van de wethouder dan volgen ook in Rotterdam sancties in de vorm van geldboetes.

De Haagse wethouder Sander Dekker liet weten dat leerplichtambtenaren in zijn stad deze week extra scherp controleren op verzuim en de registratie hiervan op de scholen. „Daar zullen we de schoolbesturen in een brief die vandaag uitgaat nogmaals op wijzen", aldus Dekker.

De wethouder was slecht te spreken over de stakingen van scholieren: „Dit is gewoon spijbelen. Wie wil demonstreren doet dat maar lekker in zijn vrije tijd. Scholieren moeten gewoon in de klas zitten. Wie dat niet doet riskeert een boete."

Ook scholen in Apeldoorn en Deventer ontmoedigen scholieren nog te staken door met sancties te dreigen. „Het is prima dat de staatssecretaris de wethouders aanspreekt op hun verantwoordelijkheid. Ik heb daarop de scholen gevraagd wat zij gaan doen", zei onderwijswethouder Hans Wegman van de gemeente Apeldoorn. In deze gemeente gingen maandag ruim duizend scholieren de straat op en werden er zeven opgepakt. De onderwijsinstellingen in deze gemeenten laten leerlingen lessen inhalen of zetten roosters om in lesdagen van ’s ochtends 8 tot ’s middags 5 uur.

Wethouder Hans Meijer van Alkmaar liet weten dat leerplichtambtenaren altijd ingrijpen als leerlingen vaker verzuimen. „Wie de afgelopen dagen meerdere keren heeft gestaakt, is binnenkort aan de beurt. Dan neemt de leerplichtambtenaar bijvoorbeeld contact op met de ouders".

Meijer stelt overigens niet tegen de acties te zijn. Het is volgens hem goed als leerlingen hun betrokkenheid bij het onderwijs laten zien. Maar de wijze waarop het maandag in Alkmaar uit de hand liep, vindt hij verwerpelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer