Oppositie Frankrijk hekelt regering na rellen
PARIJS (ANP) – Franse regeringsfunctionarissen, oppositieleden, sociologen en media hebben dinsdag gewaarschuwd voor een herhaling van de geweldspiraal in 2005 in Franse voorsteden. Vooral de oppositie hekelt de regering, die de afgelopen twee jaar veel te weinig zou hebben gedaan om de ’permanente crisis’ in de voorsteden aan te pakken.
in 2005 sloeg de vlam in de pan in Clichy–sous–Bois, een randgemeente van Parijs. Net als nu was de aanleiding de dood van twee jongeren. De twee werden geëlektrocuteerd toen ze zich wilden verbergen voor de politie. De Franse overheid moest uiteindelijk de noodtoestand afkondigen om het geweld te doen stoppen.Het oproer nu volgt op de dood van twee jongens van vijftien en zestien jaar van Noord–Afrikaanse origine. Zij botsten zondag in Villiers–le–Bel met een gestolen brommer bij een kruispunt op een politiewagen en kwamen daardoor om het leven. Volgens geruchten werden ze achterna gezeten door de agenten, maar de politie zegt dat het een gewoon ongeluk was.
Volgens de Franse socialisten is de situatie alleen maar ernstiger geworden en is het kleinste vonkje nu genoeg voor opnieuw wekenlang geweld en rellen. De buurtagenten zijn vertrokken uit de probleemwijken en het vertrouwen van de inwoners in de overheid is uiterst gering, waarschuwden politici. Projecten om er weer ’prachtwijken’ van te maken zijn volgens buurtwerkers onvoldoende ambitieus en onvoldoende gefinancierd, zo meldden Franse kranten.
De voorsteden van de grote en middelgrote steden in Frankrijk, de zogenoemde ’banlieues’, zijn de afgelopen twintig jaar langzaam veranderd in getto’s die voornamelijk bevolkt worden door arme, van oorsprong Noord–Afrikaanse, moslims en immigranten uit ’zwart’ Afrika.
De meeste buitenwijken die nu als ’risico–gebied’ worden bestempeld werden in de jaren zestig gebouwd, net zoals de Bijlmermeer in Amsterdam. De hoogbouw werd gepresenteerd als vooruitstrevende architectuur, maar in de praktijk zorgde de opzet voor het ineenstorten van de sociale structuren.
In de banlieues kwamen arme gezinnen te wonen: voornamelijk Noord–Afrikaanse immigranten en voormalige boeren van het leeglopende Franse platteland. In de loop der jaren trokken de mensen met een baan en hoger inkomen weg, en bleven de kansarmen achter.
De werkloosheid in de wijken is vaak zeer hoog en veel jongeren verlaten het onderwijs vroegtijdig zonder diploma. Onder mannen tussen de 15 en 25 jaar ligt de werkloosheid vaak op meer dan 35 procent. Het gemiddelde inkomen in de banlieues ligt op ruim 10.000 euro per jaar, dat is meer dan een derde lager dan het nationale gemiddelde van zo’n 17.000 euro.
Veel bewoners ervaren de situatie als uitzichtloos. Zij klagen over discriminatie op de arbeidsmarkt en racisme van de politie die angstvallig en vaak zonder veel succes de orde probeert te handhaven.