Economie

Duitsland en Frankrijk stellen tekorten bij

Duitsland heeft zijn begrotingstekort naar beneden bijgesteld. Voor dit jaar rekent de regering in Berlijn op een tekort van 2,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat was 2,5 procent. Frankrijk heeft besloten nog even te wachten met het wegwerken van zijn financieringtekort.

DPA/ANP/AFP
25 September 2002 14:27Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

De bekendmakingen kwamen een dag nadat de Europese Commissie de EU-landen twee jaar extra de tijd had gegeven om hun begroting op orde te brengen. Het begrotingstekort mag niet boven de 3 procent komen. De oorspronkelijke afspraak was dat de lidstaten in 2004 het tekort tot nul moesten hebben gereduceerd.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën in Berlijn verklaarde woensdag dat in Duitsland nog steeds de wil bestaat om het tekort over twee jaar weg te werken. Voorwaarde is wel dat de economische groei volgend jaar en het jaar daarop uitkomt op 2,5 procent, aldus de zegsman.

Tot nu toe heeft Duitsland grote moeite om zijn begroting sluitend te maken. Eerder dit jaar kwam dat Berlijn nog op een uitbrander uit Brussel te staan. Juist Duitsland toonde zich ooit een groot voorvechter van de strenge Europese begrotingsafspraken, die bedoeld zijn om de stabiliteit van de Europese munt te garanderen.

Frankrijk maakte woensdag bekend dat het tekort niet nog verder oploopt, maar volgend jaar op 2,6 procent van het bbp zal uitkomen. Dit land hoopt door middel van lastenverlichting de bestedingen te stimuleren en zo de economische groei een impuls te geven. Voor dit jaar verwacht Parijs een groei van 1,2 procent. Aanvankelijk was dat iets hoger.

De Franse premier Raffarin verklaarde blij te zijn dat Brussel de EU-landen nog even respijt geeft. „Wij waarderen de realiteitszin van de Europese Commissie”, aldus de premier, die eraan toevoegde dat Frankrijk achter de beginselen van het Stabiliteitspact staat.

Italië behoort ook tot de landen die moeite hebben hun begroting sluitend te maken. Het land drong eerder bij de EU aan op nieuwe spelregels. Minister van Sociale Zaken Maroni verklaarde woensdag dat het Europese besluit om de regels te versoepelen niets verandert aan de begroting voor volgend jaar. Spanje heeft het besluit veroordeeld en spreekt van een foute strategie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer