Extra toezicht in Kampen op drugsbeleid
KAMPEN - Met het instellen van een ”procesmanager drugszaken” moet de handhaving van het drugsbeleid in Kampen een extra impuls krijgen.
Dit nadat het openbaar ministerie en de politie eerder hadden aangegeven geen manschappen beschikbaar te hebben voor het handhaven van de Kamper nuloptie.Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met dit voorstel.
Hiermee verdween het politiek zeer beladen onderwerp nagenoeg geruisloos van tafel. De kwestie stond twee weken terug ook op de agenda, maar werd toen niet besproken nadat raadslid Töller de fractievoorzitter van de VVD schoffeerde. Dat leidde de week erop tot het opzeggen van het vertrouwen door PvdA en ChristenUnie in coalitiepartner Gemeente Belang Kampen (GBK).
Achter de schermen werden de beraadslagingen over de nuloptie echter gewoon voortgezet. Dat leidde donderdagavond tot de opvallende situatie dat de SGP instemde met een motie van ChristenUnie, CDA en PvdA en tegen een eigen motie stemde. SGP-fractievoorzitter G. Bakker was met GBK al bijna tot overeenstemming gekomen om de burgemeester op te dragen de nuloptie strenger te handhaven, zelfs tegen de wens van coalitiepartners ChristenUnie en PvdA in, stelde de fractie van GBK. „U was zo overtuigd van deze motie dat u zelfs bereid was de coalitie te laten vallen”, zei raadslid R. Woning (GBK) hierover.
Bakker ontkende dat. De fractie van GBK besloot de motie toch in stemming te brengen. Bakker:„Het was een goede motie, maar grondige bestudering van de Opiumwet leert dat alle coffeeshops sowieso illegaal zijn. Dus hoeft de gemeente dit verder niet te bekrachtigen.”
Een voorstel van E. Prick (GroenLinks) om „nu eindelijk eens toe te geven dat het drugsbeleid in deze stad heeft gefaald” en voortaan een coffeeshop te gedogen, haalde het niet. Burgemeester J. Oosterhof reageerde instemmend op de aangenomen motie. „Hier wordt geprobeerd met het oog op de realiteit het drugsbeleid te handhaven.”