Nederland bestrijdt opmars van taliban
DEN HAAG - De Nederlandse regering is het niet eens met de conclusie van denktank Senlis Council dat Afghanistan ondanks de inspanningen van de NAVO en de internationale investeringen weer in handen dreigt te vallen van de taliban.
Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd.Senlis Council stelt in een woensdag verschenen rapport dat de taliban sterk in opmars zijn, vooral in het zuiden van Afghanistan. Daar opereren momenteel Nederlandse militairen. In sommige delen van Afghanistan zouden de taliban de dienst uitmaken, aldus de denktank. De kans bestaat dat het hele land weer in hun handen valt.
De woordvoerder van Buitenlandse Zaken stelt dat de NAVO en het Afghaanse leger de taliban juist in het nauw drijven. Bovendien probeert Nederland de taliban niet te verslaan, maar irrelevant te maken, aldus de woordvoerder. De Afghanen moet duidelijk worden dat de internationale gemeenschap het beste met hen voor heeft en dat de taliban hun het leven onmogelijk willen maken. De zegsman wees er verder op dat de NAVO nog geen anderhalf jaar actief is in het zuiden van Afghanistan. Daar is nu voor het eerst sprake van een vorm van bestuur.
In Uruzgan zijn woensdag meer dan vijftig taliban bij hevige gevechten met Afghaanse en Amerikaanse troepen gedood. Volgens het ministerie van Defensie waren er geen Nederlandse militairen bij de gevechten betrokken.
Senlis Council roept Nederland op de komende jaren in de zuidelijke provincie Uruzgan te blijven. Het kabinet neemt binnenkort een besluit over eventuele verlenging van de missie in Uruzgan. Steun van GroenLinks voor verlenging hoeft het kabinet niet te verwachten. GroenLinks wijst militair optreden in Afghanistan niet volledig af, maar blijft tegen de huidige missie in Uruzgan en is ook tegen verlenging. Volgens de partij is de militaire inzet van Nederland en de bondgenoten in Afghanistan voorlopig nog nodig, maar moet deze worden beperkt tot defensieve presentie en opleidingstaken.
Woensdag stelden de militaire vakbonden AFMP en ACOM dat de juridische status van militairen die worden uitgezonden naar Uruzgan niet goed is geregeld. Ze hebben hierover begin november een brief naar Defensie gestuurd, maar kregen tot nu toe geen reactie. Terugkerende militairen zijn hier nog steeds bezorgd over.
Volgens Defensie biedt het bestaande stelsel van strafuitsluitingsgronden voldoende rechtsbescherming voor de militair die zich aan de geweldsinstructie houdt. Het ministerie heeft de brief van de bonden ontvangen en zal de kwestie tijdens het volgende overleg met hen bespreken.
Defensie moet garanderen dat de militairen niet vervolgd kunnen worden als de politiek besluit om bijvoorbeeld toch op de taliban te jagen en daarmee buiten het mandaat van de Nederlandse ISAF-militairen te treden, vindt de AFMP.