Binnenland

Belangenbehartiger voor gereformeerde zorg

Gereformeerde zorginstellingen kunnen zich vanaf oktober inschrijven voor een belangenvereniging die 22 november wordt opgericht. De nieuwe organisatie vloeit voort uit de activiteiten die na het rapport ”Zicht op zorg in de gereformeerde gezindte” zijn ontstaan.

Binnenlandredactie
25 September 2002 11:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Dat bevestigde dr. J. J. Polder, woordvoerder van de Stuurgroep Zicht op Zorg, dinsdag. Na publicatie van het door Polder en drs. H. van der Wal begin 2000 geschreven rapport werd een aantal activiteiten ontplooid. Deze worden gedragen door participerende zorginstellingen.

Het gaat daarbij onder meer om een campagne om gereformeerde jongeren te interesseren voor werk in de zorg, een peiling van de behoefte aan identiteitsgebonden zorg en de ontwikkeling van een gereformeerd zorgplein op internet. De laatste activiteit heeft juridisch een eigenaar nodig.

Polder benadrukt dat de organisatie is ontstaan „op aandringen van zorgdirecties.” Polder en Van der Wal zeiden van meet af aan dat zij niet met een nieuwe organisatie wilden starten, maar dat „de structuur het proces moet volgen.” Eerdere pogingen om te komen tot een koepelorganisatie van gereformeerde zorginstellingen mislukten, omdat daarbij van bovenaf een structuur dreigde te worden opgelegd.

Doel van de vereniging is „het initiëren en bieden van randvoorwaarden voor bezinning, overleg, afstemming en samenwerking met het oog op versterking van bijbels genormeerde zorg.”

De bestaande projectgroepen die de activiteiten vormgeven, blijven bestaan. Sinds deze zomer is er een nieuwe projectgroep, die door hulp van de kerkelijke gemeente psychosociale problemen wil helpen voorkomen.

De grondslag van de vereniging wordt gevormd door de Bijbel en de Drie Formulieren van Enigheid. Dit sluit in principe algemeen christelijke en evangelische organisaties uit. De huidige „intensieve samenwerking” met de Federatie Evangelische Zorg-Organisaties (FEO) blijft gehandhaafd. „We gaan niet werven onder haar leden”, aldus Polder. „De FEO heeft ook een geheel andere ontstaansgeschiedenis.”

De huidige stuurgroep, bestaande uit Polder, Van der Wal, J. Hoekman van Siloah en prof. dr. ir. H. Jochemsen van het Lindeboom Instituut, vormt het startbestuur. Polder sluit niet uit dat dit bestuur (grotendeels) plaatsmaakt voor een nieuw. De stuurgroep wordt momenteel geadviseerd door de directeuren W. Bos van de Stichting Gereformeerde Zorgcentra Zuid-Holland, Z. B. Nitrauw van de Stichting Gereformeerd Jeugdwelzijn en M. W. Wijzenbroek van verpleeghuis Salem. Polder: „Belangrijk is dat er continuïteit in de organisatie blijft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer