Onrust over Zeeuws ziekenhuis groeit
GOES - In met name Walcheren geven steeds meer mensen blijk van hun ongerustheid over de plannen voor een nieuw ziekenhuis voor Midden-Zeeland. Daarmee zou de meeste ziekenhuiszorg op Walcheren verdwijnen.
Diverse bijeenkomsten die de afgelopen dagen rond het thema werden georganiseerd, zijn massaal bezocht. Uit veel reacties blijkt, met name op Walcheren, ongerustheid. Die is terug te voeren op een fusie van de ziekenhuizen op de Bevelanden en Walcheren. De directies grijpen die fusie aan om een schaalvergroting door te voeren. Daarbij krijgt waarschijnlijk het ziekenhuis in Goes een centrale plaats voor heel Midden-Zeeland. Het niveau van de ziekenhuiszorg op Walcheren zal als gevolg daarvan teruglopen.De drie Walcherse CDA-fracties -die van Middelburg, Vlissingen en Veere- organiseerden zaterdag een protestbijeenkomst in Meliskerke. „De ziekenhuiszorg op Walcheren moet blijven”, vindt mede-organisator Karin Wouters van het CDA in Veere. „We hebben het wél over ruim 110.000 inwoners op Walcheren. Bovendien hebben we hier jaarlijks 4 miljoen toeristische overnachtingen, dus het bestaansrecht voor goede ziekenhuiszorg is hier ruimschoots aangetoond.”
Diverse inwoners van Walcheren spreken het gevoel uit dat de „uitverkoop” van de zorg op Walcheren niet meer is te stoppen omdat „de trein al op de rails is gezet.” De huidige discussie zou nog slechts mosterd na de maaltijd zijn. Ook maandag klonken op een informatiebijeenkomst voor Walcherse gemeenteraden geluiden van verontruste inwoners.
De samenwerkende ziekenhuizen zijn de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen en Ziekenhuis Walcheren. De eerste heeft een hoofdvestiging in Goes en een nevenvestiging in Zierikzee, de tweede bevat een hoofdziekenhuis in Vlissingen en een dependance in Middelburg.
Mocht één centraal ziekenhuis onontkoombaar zijn, dan pleiten veel inwoners van Walcheren voor een geheel nieuw gebouw op een locatie tussen Goes en Middelburg. Op dit moment lijkt de meest waarschijnlijke optie echter dat het ziekenhuis van Goes de nieuwe hoofdvestiging wordt. In dat geval is het ziekenhuis vanaf de kop van Walcheren niet binnen de wettelijke norm van drie kwartier te bereiken. Ook thuis bevallen wordt op delen van Walcheren dan waarschijnlijk onmogelijk.
CDA-Kamerlid: Minister moet nu ingrijpen
CDA-Kamerlid: Minister moet nu ingrijpen
CDA-Kamerlid: Minister moet nu ingrijpen
CDA-Kamerlid: Minister moet nu ingrijpen
CDA-Kamerlid: Minister moet nu ingrijpen Het Tweede Kamerlid Koppejan (CDA), die in Den Haag de Zeeuwse belangen behartigt, wil dat de minister gebruikmaakt van zijn -bevoegdheid om Walcheren aan te wijzen als gebied waar een volwaardig ziekenhuis moet blijven.
Het Kamerlid stelde al diverse malen vragen over de ziekenhuiszorg in Zeeland. Ook landelijk wordt Zeeland gezien als een regio waar de ziekenhuiszorg een urgente kwestie is door de voorgenomen clustering. Eerder speelde een soortgelijk probleem in Noord-Groningen.
Koppejan is niet tegen één ziekenhuis voor Midden-Zeeland, maar wil in dat geval wel dat kwaliteit én bereikbaarheid optimaal blijven. „De wettelijke 45 minutennorm wordt nu in ruim 10 procent van de gevallen al niet gehaald. Wij volgen deze ontwikkeling dus zeer kritisch.”
Ook de Wet toelating zorginstellingen hanteert de criteria van kwaliteit en bereikbaarheid. Zijn die aantoonbaar onder de maat, dan kan de minister gebruikmaken van zijn aanwijzingsbevoegdheid. Daarmee kan hij bijvoorbeeld zeggen dat er op Walcheren verplicht een ziekenhuis met een intensive care moet blijven. Koppejan: „We willen de minister oproepen die bevoegdheid te gebruiken. Bovendien horen we graag zo snel mogelijk de precieze plannen van het ziekenhuis. Die zullen we beoordelen op de criteria.”
Bestuur: Fusie is noodzaak
Bestuur: Fusie is noodzaak
Bestuur: Fusie is noodzaak
Bestuur: Fusie is noodzaak
Bestuur: Fusie is noodzaakMIDDELBURG - De fusie van de Oosterscheldeziekenhuizen en Ziekenhuis Walcheren tot één Ziekenhuis Zeeland is noodzaak. „Anders kunnen we niet de balans bereiken tussen bereikbaarheid en beschikbaarheid enerzijds en kwaliteit anderzijds.”
Dat zegt R. Zomer, voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Walcheren. „Schaalvergroting is onafwendbaar om die balans te kunnen handhaven.” Zomer trekt daarbij een parallel met een supermarkt. „Een buurtsuper dichtbij is wel makkelijk, maar in de super iets verderop heb je alles bij de hand. Dat heeft ook z’n voordelen.”
Met name de kwaliteit van de intensive care in Zeeland zou te lijden hebben als een samenvoeging niet door zou gaan, betoogt Zomer. „Er zijn drie niveaus van intensieve zorg. De derde is academisch, die zullen we hier niet krijgen. Maar de tweede is tot op heden eveneens niet beschikbaar in Zeeland. Dat is niet meer van deze tijd. Door een clustering van de zorg is het wél mogelijk dat niveau te bereiken.”
Volgens Zomer is nog niet beslist of het nieuwe centrale ziekenhuis in Goes komt of dat er een geheel nieuw ziekenhuis komt, bijvoorbeeld op de grens van Walcheren en Zuid-Beveland. „Er is ook een optie voor een mooi nieuw ziekenhuis. Maar dat zal wel een stuk duurder zijn.”
H. Simons, voorzitter van de raad van bestuur van de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen, liet maandag in Middelburg weten vooral nadelen in een gloednieuw ziekenhuis te zien. Hij sprak de vrees uit dat mensen uit Zuid-Beveland dan eerder zullen kiezen voor een ziekenhuis in West-Brabant. Bovendien is een locatie ergens tussen Goes en Middelburg weer nadelig voor mensen uit Schouwen-Duiveland, die nu in veel gevallen naar Goes moeten rijden.
Voor noodgevallen, ook met het oog op de toeristenstroom in de zomer, blijft op Walcheren in elk geval een zogeheten spoedplein beschikbaar. Oud-chirurg A. Vos en criticus van de ziekenhuisplannen is over die toezegging niet erg te spreken. „Dat wordt lang niet zo mooi als wordt gesuggereerd. Niemand wil daar werken omdat het alleen maar een losse buitenpoli is.”
Zomer van Ziekenhuis Walcheren kan weinig met die kritiek. „Het gaat ons om de verbeterde zorg. En kun je op het spoedplein niet geholpen worden, dan word je alsnog ergens anders heen gebracht. Nu word je toch ook zo naar Antwerpen of Rotterdam gereden als dat nodig is? Daar hoor je niemand over.”
Jacob Hoekman