Vogelaar eist nieuw voorstel over probleemwijken
DEN HAAG (ANP) – De koepel van woningcorporaties Aedes moet „zo snel mogelijk” met een nieuw voorstel komen hoe corporaties in de veertig probleemwijken moeten worden ondersteund. Dat heeft een woordvoerder van minister Ella Vogelaar voor Wonen en Wijken dinsdag gezegd.
Vogelaar en Aedes spraken in september af dat de woningcorporaties de komende 10 jaar in totaal 2,5 miljard euro in de wijken steken. In de overeenkomst staat verder dat corporaties met veel woningen in de veertig probleemwijken in die periode op 750 miljoen euro kunnen rekenen voor opknapwerk.De 750 miljoen moet worden opgehoest door woningcorporaties die geen sociale huurwoningen in deze wijken bezitten. Aedes kwam daarvoor met een plan waarin de corporaties buiten de probleemwijken woningen zouden opkopen van corporaties in deze buurten. De panden zouden vervolgens tegen gunstige voorwaarden aan hen worden terugverhuurd.
Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), de toezichthouder op de corporaties, heeft echter uitgerekend dat dit plan niet zal werken. Volgens directeur Jan van der Moolen schieten de corporaties in de probleemwijken er in het gunstigste geval slechts 110 miljoen euro mee op. In het slechtste geval kan het voorstel zelfs negatief voor die corporaties uitpakken, zegt hij.
Voor Vogelaar is dat onaanvaardbaar. „Er is een afspraak wat het resultaat voor de corporaties in de wijken moet zijn. Aedes moet dat halen”, stelt haar woordvoerder. Een zegsman van Aedes stelt dat de organisatie inmiddels een plan heeft opgesteld waarin de doelstelling wel wordt behaald. Het is de bedoeling dat de corporaties dit vrijdag goedkeuren.
Naast de afspraken over de probleemwijken, is het kabinet van plan om de woningbouwcorporaties belasting over hun winst te laten betalen, zoals ook bedrijven dat moeten. De heffing moet jaarlijks ongeveer een half miljard euro opleveren. Het CFV stelt dat ongeveer zestig corporaties als gevolg van deze belasting in de financiële problemen zullen komen. Aedes is sterk tegen de heffing.
Het ministerie van Wonen en Wijken erkent dat de reserves van de woningcorporaties zullen dalen als gevolg van de belastingheffing. Volgens de woordvoerder hoeft dit echter geen financiële problemen op te leveren. De corporaties kunnen „aan een aantal knoppen draaien om hun vermogen te sterken, bijvoorbeeld door een deel van hun woningen te verkopen”, zegt hij.