Cultuur & boeken

Onderhandelen met gijzelaars

Titel:

25 September 2002 09:27Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

”De bemiddelaar”
Auteur: Dee Henderson
Uitgeverij: Barnabas, Heerenveen, 2002
ISBN 90 5829 282 7
Pagina’s: 335
Prijs: € 19,95. ”De Bemiddelaar” van Dee Henderson is het eerste deel in de O’Malley-serie. Deze serie gaat over zeven jonge mensen die met elkaar in een weeshuis zijn opgegroeid en elkaar als familie hebben aangenomen onder de naam O’Malley. Kate, de hoofdpersoon uit dit boek, is één van hen. Als onderhandelaar bij de politie onderhoudt zij bij gijzelingen de contacten met de gijzelnemers om bloedvergieten te voorkomen.

In het eerste hoofdstuk is het direct raak. Kate (36) wordt opgeroepen om te onderhandelen in een bank in Chicago. „Ze had er vijf uur respijt en vier gegijzelden uitgesleept. Maar als zij de overige gegijzelden levend uit dit gebouw wilde krijgen, dan zou het met geweld moeten gebeuren. Het was geen makkelijke beslissing, want het betekende dat zij gefaald had. Maar valse trots was geen onderdeel van haar taak. Henry Lott (de gijzelnemer, MB) was uitgepraat en het werd tijd dat zij het sein zou geven. De bankmanager jammerde en het geluid maakte dat zij wel ineen wilde krimpen.”

Bij deze gijzeling is ook FBI-agent Dave Richman betrokken, niet in functie, maar als cliënt. Na dit incident ontmoeten Dave en Kate elkaar regelmatig en er ontstaat een verhouding tussen hen, al ontkent Kate in eerste instantie voor zichzelf dat het dieper gaat dan vriendschap alleen. Een groot struikelblok is het geloof. Dave vertrouwt op God en weet dat Hij alles in Zijn hand heeft. Kate daarentegen kan niet geloven dat er een God is, vooral vanwege het onrecht in de wereld.

Een tweede gebeurtenis zorgt voor minstens zo veel opschudding. Als Kate voor een routinebezoek op een vliegveld is, komt daar een bommelding binnen. Binnen een halfuur zal een vliegtuig tot ontploffing worden gebracht. Vreemd en angstaanjagend is echter de toevoeging: „…Zeg Kate O’Malley dat ik het verleden niet vergeten ben.” Om kwart over elf explodeert een vliegtuig met meer dan 200 mensen aan boord. Een grondig onderzoek is het gevolg. Wie is/zijn de dader(s)? En: wat betekent de boodschap over het verleden voor Kate? Tijdens dit onderzoek, waarin Dave en Kate zeer nauw samenwerken, groeien ze steeds verder naar elkaar toe, al gaat het niet zonder hindernissen en twijfels.

Kate maakt een moeilijke periode door, want juist met het verleden wil ze niet geconfronteerd worden. De link met het verleden wordt helemaal duidelijk als ene Tony Emerson de hoofdverdachte wordt. Die achternaam droeg Kate immers ook voordat ze zich bij de O’Malley’s aansloot.

Het boek is tamelijk fantastisch en houdt het midden tussen thriller en roman. Het is een spannend verhaal waarin drie aspecten de kern van het verhaal vormen: de verhouding tussen Kate en Dave; het verleden van Kate en het geloof. Al komen deze drie niet altijd even logisch naar voren. Een belangrijk onderzoek onderbreken voor een relaxte zondag samen weg is vanuit het oogpunt van zondagsrust misschien positief, maar niet erg realistisch.

De schrijfster legt tussendoor erg veel uit en neemt daarmee een deel van het denkwerk van de lezer over. „”Dave”. Ze leek niet echt blij hem te zien, maar Dave probeerde het niet persoonlijk op te vatten. Haar appartement was zoiets als centraal station geworden en dat moest haar wel frustreren. Ze had ruimte nodig, en voor een politieagente gold dat nog sterker dan voor iemand anders. Om dezelfde reden dat ze in een restaurant met haar rug naar de muur zou willen zitten om de mensen voor zich te hebben, zou ze nu de ruimte om zich heen willen hebben.” Eén voordeel heeft dit in ieder geval wel: Het boek leest makkelijk weg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer