Buitenland

Turkije werkt aan verbod op Koerdenpartij

ANKARA - Turkije wil de pro-Koerdische partij DTP verbieden. De Turkse justitie heeft daartoe vrijdag de eerste stappen gezet. De DTP wordt ervan beschuldigd samen te werken met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die vanuit Noord-Irak vecht voor een onafhankelijke Koerdische staat in het zuidoosten van Turkije.

Buitenlandredactie
16 November 2007 23:06Gewijzigd op 14 November 2020 05:17

Aanklagers hebben het constitutionele hof gevraagd de DTP te verbieden, omdat deze de eenheid van Turkije ondermijnt. „De partijactiviteiten en -verklaringen van haar leden zijn in strijd met de onafhankelijkheid van de staat en de ondeelbare eenheid van het land en zijn volk”, aldus hoofdaanklager Abdurrahman Yalcinkaya.Zegslieden van de DTP lieten weten niet op de hoogte te zijn gesteld van het besluit. „Dit zal het democratische proces vertragen”, zei DTP-parlementariër Ibrahim Binici. Hij zit met negentien collega’s in het parlement. De DTP werd in 2005 opgericht en komt voort uit een andere pro-Koerdische partij, die ook al werd verboden omdat ze banden zou onderhouden met de PKK. De DTP zegt niets met de PKK te maken te hebben. Ze pleit voor grotere autonomie voor het Koerdische deel van Turkije.

De juridische stap komt op een moment dat Turkije overweegt Noord-Irak binnen te vallen, om daar een eind te maken aan de aanwezigheid van de PKK. Bij aanvallen van de PKK in Turkije kwamen de laatste maanden tientallen Turkse militairen en burgers om. Premier Recep Tayyip Erdogan staat onder grote publieke druk om tegen de opstandelingen op te treden, maar Irak en de VS zijn fel tegen een inval.

Bij een actie van de PKK vorige maand werden acht Turkse militairen gevangengenomen. Zij kwamen begin deze maand weer vrij. Bij de vrijlating waren parlementariërs van de DTP aanwezig. Voor Turkse ministers was dit het bewijs dat de DTP nauw samenwerkt met de rebellen. Daarop maakte justitie bekend de kwestie te onderzoeken. Minister van Justitie Mehmet Ali Sahin zei niet blij te zijn met het besluit van de aanklagers.

Een vijfde van de 70 miljoen Turken is Koerdisch. Turkije weigert de Koerden als aparte bevolkingsgroep te erkennen. Onder druk van de Europese Unie staat Turkije beperkte uitzendingen in de Koerdische taal en privétaalonderwijs in het Koerdisch toe, maar volgens Koerdische politici voldoen deze maatregelen bij lange na niet aan hun verwachtingen.

Een grote meerderheid van de Turkse bevolking steunt ondertussen een militaire aanval op PKK-strijders in Noord-Irak. Uit een gisteren gepubliceerd onderzoek blijkt dat 81 procent van de bevolking achter de aanval staat.

In juli werd eenzelfde onderzoek gehouden, toen stond 46 procent van de bevolking achter een aanval op Koerdische rebellen die vanuit Irak Turkse doelen aanvallen.

Ook bleek uit de enquête dat 86 procent van de Turken negatieve gevoelens heeft ten opzichte van de Verenigde Staten, ondanks dat de VS hebben aangeboden Turkije te steunen bij een aanval. In 2003, kort na de Amerikaanse invasie in Irak, had 49 procent van de Turken een negatieve kijk op de VS. Het onderzoek vond plaats vlak na de dood van twaalf Turkse soldaten.

Turkije heeft inmiddels zeker 100.000 militairen samengebracht aan de grens met Irak om de 3000 rebellen die zich in Noord-Irak ophouden aan te kunnen vallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer