Drukjacht in groot deel Veluwe onnodig
AMSTERDAM - De meeste grondeigenaren en natuurbeheerders op de Veluwe hebben de drukjacht niet nodig om het grote aantal wilde zwijnen terug te dringen.
Dit bleek vrijdag tijdens een kort geding dat de Faunabescherming had aangespannen bij de rechtbank in Amsterdam om de jachtmethode te voorkomen.De jagermeester van de koningin en de Faunabeheereenheid Veluwe (FBE) hebben een ontheffing gekregen om deze methode -waarbij een drijver zwijnen naar de jager leidt- te gebruiken. Zowel de jagermeester als een deel van de bij de FBE aangesloten organisaties, waaronder Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, hebben echter aangegeven geen gebruik te zullen maken van de vergunning.
De Faunabescherming wil dat de verleende ontheffingen worden geschorst. Raadsman P. Nicolaï, die namens de organisatie vrijdag het woord voerde, noemt de drukjacht „een onnodige, onverstandige en onethische slachtpartij. Doordat de dieren rennen, is het moeilijk ze met één schot te doden. De jagers zullen veel zwijnen onnodige verwondingen toebrengen.”
Hij noemde de jagers bovendien niet geoefend en gecertificeerd om op de met grote snelheid bewegende zwijnen te schieten. Ook woordvoerders van minister Verburg, die toestemming voor de drukjacht verleende, bekenden dat het huidige examen voor jager die eis niet meer stelt.
Volgens Nicolaï is niet wetenschappelijk aangetoond dat drukjacht effect heeft. Daarnaast blijkt dat de meeste grondeigenaren en natuurbeheerders genoeg hebben aan de gebruikelijke methode, waarbij dieren gelokt worden met voer. „Voor 60 procent van de Veluwe is dat blijkbaar wel effectief. Dan mag het toch niet zo zijn dat drukjacht een premie is voor bestuurlijk falen van de overheid?”
De vertegenwoordigers van de minister en de FBE hadden juist betoogd dat de normale manier van jagen niet voldoende is om het grote aantal zwijnen aan te pakken. Zij stelden verder dat de duizenden beesten voor veel problemen zorgen. Zo zouden ze dit jaar al 540 aanrijdingen hebben veroorzaakt, tegenover 300 in heel 2006.
De raadsman stelde verder dat het grote aantal beesten is ontstaan doordat de Faunabeheereenheid te laat is begonnen met de gebruikelijke manier van jagen. Bovendien is volgens hem de aanname dat een aantal van 800 zwijnen optimaal is, „een slag in de lucht.”
Het kabinet verleende op 2 november toestemming voor een eenmalige drukjacht op de Veluwe om het grote aantal wilde zwijnen terug te dringen. Er leven nu naar schatting 4500 zwijnen, terwijl een aantal van ongeveer 800 als optimaal geldt. De beesten veroorzaken overlast en schade in tuinen en op campings.
De Faunabescherming spande het geding aan om te voorkomen dat de drukjacht zou beginnen voordat een aantal door haar ingediende bezwaarschriften is behandeld. De rechter doet uiterlijk volgende week vrijdag uitspraak. De Faunabeheereenheid zegde toe tot die tijd niet met de drukjacht te beginnen.