Economie

Rabobank Doetinchem erkent oplichting

ZWOLLE (ANP) – De Rabobank in Doetinchem erkent valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering van gelden inzake de beleggingen van beleggersclub D’n Anwas uit Doetinchem. Het bankfiliaal en het voormalig hoofd van de beleggingsafdeling van de bank hebben een financiële schikking getroffen, waardoor er geen rechtszaak komt. De overige drie verdachten gaan niet akkoord met een schikking en moeten wel voor de rechtbank verschijnen. Dit blijkt vrijdag uit het strafrechtelijk onderzoek van het openbaar ministerie (OM) in Zwolle.

16 November 2007 13:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:17

De Rabobank Doetinchem betaalt 1,5 miljoen euro aan de Staat. De keuze voor een schikking was ingegeven door het feit dat de Rabobank al forse schadevergoedingen had betaald aan de beleggersclub. Bovendien heeft het filiaal in Doetinchem de bedrijfsleiding sinds de affaire ingrijpend gewijzigd.In 1998 bleek dat het ingelegde vermogen bij de Achterhoekse beleggingsclub was geslonken van 31,5 miljoen euro naar 11 miljoen euro. In 2000 deed het bestuur van D’n Anwas bij de politie aangifte tegen de Rabobank Doetinchem vanwege vermoeden van valsheid in geschrifte en verduistering. De politie speelde de affaire door naar het OM. De Rabobank was in 1995 betrokken bij de oprichting van D’n Anwas.

Volgens het OM heeft de Rabobank in Doetinchem de beleggingsclub onjuist geïnformeerd over de waarde en rendement van haar beleggingen. Op de maandelijkse overzichten voor de leden van D’n Anwas stonden hogere waarden vermeld dan werkelijk het geval was. Bovendien verkocht de Rabobank aandelen aan leden van de beleggingsclub tegen een hogere prijs dan de waarde op dat moment. De bezitter van de aandelen en tevens klant bij de Rabobank kreeg daardoor een hoger rendement dan als de aandelen via de beurs waren verkocht. Dezelfde handelwijze paste de Rabobank toe voor de handel in opties.

Aanleiding voor deze werkwijze van de bank waren de klachten van de aandelen– en optiebezitters over de slechte performance van hun portefeuille. De beleggingsafdeling van de Rabobank hield een schaduwboekhouding bij van de ongeoorloofde transacties.

Behalve met de Rabobank is ook een schikking getroffen met de niet meer bestaande beleggersclub D’n Anwas. Deze betaalt een schikking van 450.000 euro. Twee oud–medewerkers van de Rabobank en twee oud–bestuursleden van de beleggersclub willen niet meewerken aan een schikking en worden gedagvaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer