Politiek

Regels voor gentech niet versoepeld

DEN HAAG - Minister Cramer van VROM is niet van plan de regels voor cisgenese te versoepelen, zoals CDA en ChristenUnie willen.

Redactie politiek
16 November 2007 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:17
DEN HAAG - Minister Cramer van VROM is niet van plan de regels voor cisgenese te versoepelen, zoals CDA en ChristenUnie willen. Foto ANP.
DEN HAAG - Minister Cramer van VROM is niet van plan de regels voor cisgenese te versoepelen, zoals CDA en ChristenUnie willen. Foto ANP.

Dat zei de bewindsvrouw donderdag tijdens een Kamerdebat over biotechnologie. Cisgenese is het via genetische modificatie overbrengen van soorteigen genen van de ene plant in de andere plant. Daartegenover staat transgenese. In dat geval worden genen in een plant of dier ingeplant die van een andere soort afkomstig zijn.Eigenlijk is cisgenese geen genetische modificatie, betoogde CDA-Kamerlid Ormel, omdat er slechts soorteigen genen worden ingeplant. Hij pleitte daarom voor soepeler regels voor cisgene producten dan voor transgene producten. Zijn collega Wiegman van de ChristenUnie sloot zich bij dat pleidooi aan.

Minister Cramer wil er echter niet van weten. Ook bij cisgenese is sprake van een vorm van modificatie die niet via de natuurlijke weg, waaronder voortplanting, optreedt, betoogde ze. De bewindsvrouw voegde daaraan toe dat cisgene producten ook onder de Europese regels voor genetisch gemodificeerde producten vallen.

Cramer beloofde de Kamer om de positie van middelgrote en kleine bedrijven in de biotechnologiesector te versterken. Nu zijn het vaak alleen de grote bedrijven die de kosten kunnen opbrengen die gepaard gaan met de ontwikkeling en patentering van biotechproducten. Zij krijgen daardoor een monopoliepositie.

ChristenUnie en SGP riepen het kabinet op terughoudend te zijn op het vlak van prenatale diagnostiek. Via moderne technieken is steeds eerder te achterhalen of een embryo gezond is, maar omdat er middelen ontbreken om eventuele afwijkingen te verhelpen, leidt dat tot spanningen bij de ouders, aldus Wiegman. Ze wierp ook de vraag op of kinderen met een afwijking of handicap steeds minder wenselijk worden geacht in de samenleving.

Het kabinet heeft nog niet gereageerd op deze opmerkingen, omdat staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid donderdag niet bij het debat aanwezig kon zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer